Poniżej prezentujemy pismo jakie w związku z trudną sytuacją w rolnictwie powstałą po wprowadzeniu przez Rosję embarga Świętokrzyska Izba Rolnicza wysłała do Daciana Ciolosa, unijnego komisarza do spraw rolnictwa
Pan DACIAN CIOLOS
Komisarz ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich
Bardzo pilnie potrzebna decyzja !!!
Jak nie zmarnować dobra, które mamy
Wyprodukujemy w 2014 roku około 3,5 miliona ton jabłek. Aby uspokoić rynek należy 2 mln przerobić na koncentrat. Około 300 tys. ton na inne formy przetworzenia - cydr, kostka, mus, chipsy, sok świeży. Pozostaje 1.2 mln ton, z tego 700 tyś ton – na krajowy rynek konsumpcyjny. Zostaje 500 tys. ton na export w stanie świeżym – realny do zrealizowania w tym sezonie.
Na jeden kg koncentratu potrzeba około 7 kg jabłek. Z 2 mln ton można wyprodukować około 300 tys. ton koncentratu.
Aktualna cena na koncentrat wynosi 700 Euro za 1 tonę. Sadownicy powinni otrzymać dopłatę 0,25 zł do 1 kg jabłek. Przetwórca płaci od siebie 0,25 zł za 1 kg jabłek. Razem sadownik otrzymuje 50 gr za 1 kg.
2 mln ton to 2.000.000.000 kg x 0,25 zł = 500.000.000 zł. Według aktualnego przelicznika 500.000.000 zł to około 120 mln Euro. Wyłożenie 120 mln Euro uspokaja rynek jabłek w Polsce i Unii Europejskiej. Konieczne do zabezpieczenia od zaraz 120 mln Euro na dopłaty do skupu owoców.
Z wyprodukowanego 300 tys. ton koncentratu na rezerwę ARR przeznacza się połowę, drugą połowę zakłady sprzedają na bieżąco.
Na wykupienie 150 tys. ton po 700 Euro za 1 tonę potrzeba (aktualna cena): 150.000 ton x 700 Euro = 105 mln Euro.
120 mln Euro na dopłatę dla sadowników plus 105 mln Euro na wykupienie w ciągu 3 lat koncentratu jabłkowego ( łączny koszt operacji równa się 225 mln Euro)
Koncentrat jabłkowy może być przechowywany do 3 lat. W tym czasie może wystąpić mniej urodzajny rok i wtedy zgromadzony koncentrat będzie sprzedany. Gdy rynek nie wchłonie tej nadwyżki to będzie można przekazać na cele charytatywne, doskonała promocja soku jabłkowego i Unii Europejskiej w świecie.
150 tys. ton koncentratu po rozcieńczeniu 1 : 10 daje 1.500.000.000 litrów doskonałego napoju. Jest praca, są podatki, jest promocja, jest kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych, rolnicy mają pieniądze, ożywia się rynek środków do produkcji, usług – rynek pracy.
Proponowany system jest prosty, łatwy do udokumentowania, tani i akceptowany społecznie. Może mieć zastosowanie do innych produktów. Dotychczasowe propozycje uregulowania rynku są skomplikowane, trudne do zrealizowania, wzbudzają dużo podejrzeń, emocji i nie są akceptowane społecznie.
Z poważaniem:
Prezes Zarządu ŚIR
Ryszard Ciźla.
9181059
1