Jak legalnie sprzedać bimber z miodu i miody pitne?
5 stycznia 2016
Wytwarzanie nalewek i miodów na własne potrzeby jest legalne (oczywiście nie mówimy tu o pędzeniu bimbru, a o produkcji nalewek z legalnie kupionej wódki czy spirytusu). Jednak sprzedaż np. 200 litrów rocznie jest w praktyce niemożliwa ze względu na bariery biurokratyczne. Ponoć nowa ustawa z maja 2011 r. miała ułatwić życie tym, którzy wytwarzają m.in. miody, ale jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach.
Po pierwsze, pszczelarz musi założyć działalność gospodarczą. Dodatkowo trzeba uzyskać pozwolenie od Izby Celnej na utworzenie składu podatkowego. W połączeniu z kosztami prowadzenia własnej firmy i tym, że zgodnie z ustawą pszczelarz może przerobić maksymalnie 500 litrów miodu rocznie, ustawodawca z góry skazuje całe przedsięwzięcie na przynoszenie zysków jedynie państwu, a nie temu, kto miód wytwarza. Przebrnąć również trzeba przez Ministerstwo Finansów, które z pewnością nas odeśle do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a oni z kolei do Ministerstwa Gospodarki. I tak "w kółko Macieju"