FAMMU/FAPA podała, że w ciągu pierwszych czterech tygodni lipca br. (do 26.07) średnia unijna cena sprzedaży jaj spożywczych klasy L i M wyniosła 117,6 EUR/100 kg i była o 0,7 proc. wyższa niż w czerwcu, lecz nadal o ok. 20 proc. niższa niż przed rokiem.
Wzrost cen jaj na rynku UE nastąpił po sześciu miesiącach nieprzerwanego spadku. W stosunku do średniej czerwcowej w lipcu jaja podrożały w 12 państw członkowskich, w największym stopniu w Rumunii (+23 proc.). Największe spadki (po ok. 6 proc.) zanotowano w Austrii i na Łotwie.
Ceny jaj w Polsce wzrosły o 1,2 proc. do 116,5 EUR/100 kg i stanowiły 99 proc. średniej unijnej.
Najwyższe ceny uzyskano tradycyjnie w Szwecji i we Włoszech (212-214 EUR/100 kg), a najniższe w Belgii i Holandii (82-86 EUR/100 kg).
Spadek cen jaj spożywczych na rynku unijnym w pierwszej połowie tego roku był spowodowany odbudową produkcji jaj i zrównoważeniem sytuacji podażowo-popytowej po ubiegłorocznej wymianie klatek dla kur niosek. Na obniżkę notowań wpłynęło również zniesienie przez Komisję Europejską w grudniu 2012 r. ostatnich refundacji do eksportu jaj i przetworów jajecznych z UE do krajów trzecich.
Obecny wzrost cen ma częściowo charakter sezonowy, od lipca/sierpnia do końca roku jaja na rynku UE zazwyczaj drożeją.