FAMMU/FAPA podaje, że w maju średnia unijna cena sprzedaży jaj spożywczych klasy L i M wyniosła 117,3 EUR/100 kg. Była zatem o 5,3 proc. niższa niż w kwietniu i o 26 proc. niższa niż przed rokiem, zrównując się z przeciętną ceną z ostatnich 5 lat.
W skali miesiąca jaja potaniały w większości państw członkowskich, a w największym stopniu w Niemczech (- 18 proc.), Czechach (-14 proc.), Bułgarii i Słowacji (-10 proc.).
Ceny w Polsce obniżyły się o 3,5 proc. do 123,6 EUR/100 kg, stanowiąc 105 proc. średniej unijnej. W skali roku polskie jaja były o 18 proc. tańsze.
W maju br. najwięcej płacono za jaja tradycyjnie w Szwecji i we Włoszech (212-213 EUR/100 kg), a najmniej w Belgii i Holandii (78-82 EUR/100 kg). Spadek cen jaj spożywczych na rynku unijnym od początku tego roku jest spowodowany odbudową produkcji jaj i zrównoważeniem sytuacji podażowo-popytowej po ubiegłorocznej wymianie klatek dla kur niosek.
Zniesienie przez Komisję Europejską w grudniu 2012 r. ostatnich refundacji do eksportu jaj i przetworów jajecznych z UE do krajów trzecich wpłynęło również na większą podaż jaj na rynku unijnym oraz na obniżkę cen.