FAMMU/FAPA podała, że w listopadzie br. średnia unijna cena sprzedaży jaj spożywczych klasy L i M wyniosła 133,7 EUR/100 kg i była o 3,7 proc. wyższa niż w październiku i o 1,2 proc. wyższa niż przed rokiem. W listopadzie jaja podrożały w skali miesiąca w 19 państwach członkowskich, w największym stopniu w Portugalii (+15 proc.) i Francji (+12 proc.).
W Polsce ceny jaj wzrosły wobec października o 1,5 proc. do 132,3 EUR/100 kg i były o ok. 1 proc. niższe od średniej unijnej. W skali roku ceny polskich jaj podniosły się o 4,7 proc.
W listopadzie br. niewielki spadek (do 2 proc.) cen jaj zanotowano tylko w czterech państwach UE - Austrii, Finlandii, Wielkiej Brytanii i Chorwacji. Najdrożej sprzedawano jaja tradycyjnie we Włoszech (207 EUR/100 kg), a najtaniej w Belgii, Niemczech i na Litwie (ok. 112 EUR/100 kg).
W ciągu pierwszych dwóch tygodni grudnia br. ceny w UE nadal podwyższały się do 139,4 EUR/100 kg. Wzrost cen jaj na rynku unijnym obserwowany jest od początku września br., na co wpływa ma m.in. zwyżka eksportu. W ciągu pierwszych dziesięciu miesięcy 2014 r. wywóz jaj i przetworów z UE do krajów trzecich zwiększył się w skali roku o 7 proc., w tym jaj spożywczych o 1 proc.