A_BIO_AGRO_950

Jaj nie trzeba gotować 30 minut.

31 października 2005
Rzeczpospolita podała w artykule „Drobiarze boją się paniki” (27 października 2005r.), że „jajka powinny na wszelki wypadek być gotowane przez 30 minut”. Jest to całkowicie błędne zalecenie, bowiem według opinii OIE (Światowa Organizacja Zdrowia Zwierząt), wirus grypy ptasiej w temperaturze 70°C ginie już w kilka sekund.

Nie ma więc żadnych naukowych podstaw, aby wprowadzać w błąd konsumentów, że w związku z zagrożeniem ptasią grypą, jaja na twardo należy gotować dłużej niż robi się to zwykle.

 

Standardy przemysłowe inaktywujące wirusy ptasiej grypy (na podstawie danych OIE).

 

Do właściwej inaktywacji wirusów ptasiej grypy stosuje się następujące standardy (temp. °C) dla jaj, produktów jajczarskich i mięsa drobiowego :

 

  • Jaja spożywcze – w temp. 60°C – wirus ginie po 210 sek.
  • Masa jajowa – w temp. 60°C – wirus ginie po 372 sek.
  • Masa jajowa – w temp. 61,1°C – wirus ginie po 210 sek.
  • Białko jaja (ciekłe) – w temp. 55,6°C – wirus ginie po 372 sek.
  • Białko jaja (ciekłe) – w temp. 56,7°C – wirus ginie po 210 sek.
  • 10% żółtko solone – w temp. 62,2°C – wirus ginie po 372 sek.
  • 10% żółtko solone – w temp. 63,3°C – wirus ginie po 210 sek.

Mięso – temperatura 70°C utrzymywana przez 1 sekundę jest właściwa do inaktywacji wirusów HPAI obecnych w mięsie.


POWIĄZANE

W dniach 2–4 grudnia 2025 roku w Ptak Warsaw Expo odbędą się Międzynarodowe Targ...

Wygląda na to, że Bruksela na razie spanikowała i Parlament Europejski wycofuje ...

Zarząd Tarczyński S.A. podjął decyzję o odstąpieniu od przeprowadzenia oferty pu...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę