FAMMU/FAPA podała, że 24 maja ukazało się rozporządzenie rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę "Agnello del Centro Italia".
Mięso "Agnello del Centro Italia" uzyskiwane jest z uboju owiec w wieku poniżej 12 miesięcy życia należących do następujących lokalnych ras i krzyżówek ras: Appenninica, Bergamasca, Biellese, Fabrianese, Merinizzata Italiana, Pomarancina, Sopravissana, Zerasca, Comisana, Cornella Bianca, Cornigliese (Corniglio), Garfagnina Bianca, Gentile di Puglia, Massese, Pagliarola oraz Pecora delle Langhe.
Na obszar geograficzny produkcji „Agnello del Centro Italia" składa się terytorium następujących włoskich regionów: Abruzzo, Lazio, Marche, Toscana, Umbria, Emilia-Romagna, obejmując w całości prowincje Bologna, Rimini, Forli-Cesena, Ravenna oraz częściowo prowincje Modena, Reggio nell'Emilia e Parma, do linii wyznaczonej autostradą A1 Bolonia-Mediolan od granicy prowincji Bologna, od połączenia z autostradą A16 Parma-La Spezia do granicy z regionem Toskania-Passo della Cisa.
Właściwości mięsa „Agnello del Centro Italia" wynikają z powiązania szybkości nabierania wagi oraz wydajności. Przyśpieszony rozwój tkanek sprawia, że w momencie uboju występują korzystne proporcje mięsa/kości, co ogólnie stanowi zaletę handlową. Większa wydajność tego mięsa w porównaniu z mięsem innych owiec, zwłaszcza mlecznych, które dominują na rynku lokalnym, sprawiają, że mięso to jest cenione zarówno przez konsumentów, jak i handlowców.
9412960
1