europejskie forum rolników 2025

Jagnięcina i ,,czas pustyni'' będą pod ochroną

18 czerwca 2012
Jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej, napój alkoholowy "Czar Pustyni" oraz jajko i tuszka zielononóżki kuropatwianej trafią wkrótce na prowadzoną przez resort rolnictwa Listę Produktów Tradycyjnych - informuje "Dziennik Polski".

Wpisanie na listę tych czterech regionalnych wyrobów z Małopolski - jak podkreśla gazeta - ułatwi ich promocję, a więc i sprzedaż; jest to też pierwszy krok do uzyskania unijnej ochrony produktów.

Jak zachwala dziennik, "Czar Pustyni" to napój alkoholowy przygotowywany z żyta i grochu uprawianych przy Pustyni Błędowskiej; dzięki temu składniki te posiadają wyjątkowe walory smakowe. Z kolei jagnięcinę jurajską z owcy olkuskiej cechuje niska zawartość tłuszczu śródmięśniowego oraz wysoki poziom białka i składników mineralnych.

Natomiast zielononóżka kuropatwiana to stara polska rasa kur. Naturalny pokarm, ekologiczne warunki chowu oraz słońce i świeże powietrze wpływają na to, że jaja zielononóżki mogą pełnić rolę leczniczą, bo oprócz walorów smakowych mają obniżony poziom cholesterolu w żółtku; te warunki mają też wpływ na jakość i smak mięsa.


POWIĄZANE

Copa i Cogeca ogłaszają 8. edycjęnagrody za innowacyjność dla kobiet-rolniczekCo...

Prezydent Andrzej Duda udzielił w zeszłym tygodniu obszernego wywiadu TV Trwam. ...

Krzysztof Stanowski pobił rekord. 4 miliony podpisów w cztery dni! Znamy nazwisk...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę