Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Jadalna bawełna

24 listopada 2006

Bawełna na cele konsumpcyjne? To już nie mrzonki naukowców, a rzeczywistość. Badacze z Uniwersytetu w Teksasie założyli plantację bawełny, której ziarno nadaje się do wyrobu mąki na chleb. Biotechnologiczne osiągnięcie daje dużo nadziei, szczególnie dla biednych, afrykańskich krajów.

Biotechnolodzy przekonują, że ziarna jadalnej bawełny smakują bardzo dobrze, lepiej niż soja. Do tej pory bawełna była wykorzystywana jedynie w przemyśle odzieżowym a jej odpady na cele paszowe. Związki, które zawiera są szkodliwe dla zdrowia człowieka.

Jednak naukowcy wyodrębnili gen, który jest odpowiedzialny za produkcje szkodliwych dla ludzi substancji. Na świecie produkuje się obecnie 44 miliony ton nasion bawełny rocznie. Jednak wprowadzenie nowych, nadających się do konsumpcji ziaren potrwa przynajmniej dekadę - oceniają eksperci.


POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę