Bank Gospodarki Żywnościowej poinformował, że W pierwszej połowie listopada br., obserwowany od trzech miesięcy spadek cen jabłek na rynku krajowym wyhamował, a w połowie miesiąca ceny zanotowały nawet niewielki wzrost.
Zgodnie z danymi Ministerstwa Rolnictwa cena skupu netto jabłek do konsumpcji bezpośredniej w dn. 17-18.XI wynosiła 0,72 zł/kg i była o 3 proc. wyższa niż na początku listopada. Można oczekiwać że ceny sezonowo będą wzrastać również w kolejnych miesiącach, niemniej, z uwagi na wysoką podaż, wzrosty te mogą być zdecydowanie słabsze w porównaniu do sezonów poprzednich. Dużo zależeć będzie od tempa uwalniania zapasów jabłek, które prawdopodobnie w obecnym sezonie są znacznie niższe niż rok wcześniej. Według Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych (19.XI.2014) w polskich przechowalniach i chłodniach może znajdować się obecnie 1,8 mln t jabłek, co byłoby historycznie rekordową wielkością. Porównując te liczby z danymi WAPA z 1 listopada 2013 roku, wzrost wolumenu zapasów wyniósłby zatem 22 proc. w relacji rocznej.
Do wzrostu zapasów przyczynia się osłabienie w eksporcie jabłek z Polski. Zgodnie z danymi Eurostatu, we wrześniu br. do krajów poza UE wyeksportowano z naszego kraju 6,7 tys. ton jabłek tj. o 39 proc. mniej niż we wrześniu przed rokiem. Podobnie jak w sierpniu głównymi odbiorcami polskich jabłek były Białoruś i Kazachstan, odpowiadając za 79 proc. wolumenu eksportu do krajów poza UE. W porównaniu do tego samego okresu przed rokiem wywóz jabłek do tych krajów zwiększył się odpowiednio o 93 i 382 proc.
Na kształtowanie się cen jabłek deserowych wpływ mogła mieć również sytuacja na rynku zagęszczonego soku jabłkowego. Jabłka przemysłowe w listopadzie br. podrożały istotnie w porównaniu do notowań październikowych. Z danych Ministerstwa Rolnictwa wynika, że za kilogram surowca w trzecim tygodniu listopada (XI) zakłady przetwórcze płaciły 0,27 zł, podczas gdy 2 tygodnie wcześniej o 22 proc. mniej (ceny loco zakład). Wzrostom sprzyjały podwyżki cen koncentratu jabłkowego na rynkach europejskich. Według Foodnews w połowie listopada br. cena ZSJ z Polski zwiększyła się o 150 euro/t (do min. 0,80 euro/kg). Choć trudno jednoznacznie wskazać na przyczyny tego wzrostu, to można przypuszczać, że jedną z nich jest wzrost popytu na europejski koncentrat ze strony USA. Ograniczenie dostaw z Chin i relatywnie wysokie ceny koncentratu chińskiego sprawiły, że z Unii Europejskiej do Stanów Zjednoczonych, w okresie od stycznia do sierpnia br. wyeksportowano 10,4 tys. ton tego produktu. Było to o 8,4 proc. więcej niż w całym 2013 roku i o 91 proc. więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Wpływ na wzrost cen ZSJ mogło mieć również ograniczenie dostaw taniego koncentratu z Ukrainy do UE na początku bieżącego (2014/2015) sezonu. Według Eurostatu, w miesiącach lipiec-sierpień łącznie zmniejszył się on o 63 proc. r/r przerywając, obserwowaną od dłuższego czasu, tendencję wzrostową.