Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Jabłka trochę zdrożały

26 listopada 2014
Bank Gospodarki Żywnościowej poinformował, że W pierwszej połowie listopada br., obserwowany od trzech miesięcy spadek cen jabłek na rynku krajowym wyhamował, a w połowie miesiąca ceny zanotowały nawet niewielki wzrost.
Zgodnie z danymi Ministerstwa Rolnictwa cena skupu netto jabłek do konsumpcji bezpośredniej w dn. 17-18.XI wynosiła 0,72 zł/kg i była o 3 proc. wyższa niż na początku listopada. Można oczekiwać że ceny sezonowo będą wzrastać również w kolejnych miesiącach, niemniej, z uwagi na wysoką podaż, wzrosty te mogą być zdecydowanie słabsze w porównaniu do sezonów poprzednich. Dużo zależeć będzie od tempa uwalniania zapasów jabłek, które prawdopodobnie w obecnym sezonie są znacznie niższe niż rok wcześniej. Według Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych (19.XI.2014) w polskich przechowalniach i chłodniach może znajdować się obecnie 1,8 mln t jabłek, co byłoby historycznie rekordową wielkością. Porównując te liczby z danymi WAPA z 1 listopada 2013 roku, wzrost wolumenu zapasów wyniósłby zatem 22 proc. w relacji rocznej.

Do wzrostu zapasów przyczynia się osłabienie w eksporcie jabłek z Polski. Zgodnie z danymi Eurostatu, we wrześniu br. do krajów poza UE wyeksportowano z naszego kraju 6,7 tys. ton jabłek tj. o 39 proc. mniej niż we wrześniu przed rokiem. Podobnie jak w sierpniu głównymi odbiorcami polskich jabłek były Białoruś i Kazachstan, odpowiadając za 79 proc. wolumenu eksportu do krajów poza UE. W porównaniu do tego samego okresu przed rokiem wywóz jabłek do tych krajów zwiększył się odpowiednio o 93 i 382 proc.

Na kształtowanie się cen jabłek deserowych wpływ mogła mieć również sytuacja na rynku zagęszczonego soku jabłkowego. Jabłka przemysłowe w listopadzie br. podrożały istotnie w porównaniu do notowań październikowych. Z danych Ministerstwa Rolnictwa wynika, że za kilogram surowca w trzecim tygodniu listopada (XI) zakłady przetwórcze płaciły 0,27 zł, podczas gdy 2 tygodnie wcześniej o 22 proc. mniej (ceny loco zakład). Wzrostom sprzyjały podwyżki cen koncentratu jabłkowego na rynkach europejskich. Według Foodnews w połowie listopada br. cena ZSJ z Polski zwiększyła się o 150 euro/t (do min. 0,80 euro/kg). Choć trudno jednoznacznie wskazać na przyczyny tego wzrostu, to można przypuszczać, że jedną z nich jest wzrost popytu na europejski koncentrat ze strony USA. Ograniczenie dostaw z Chin i relatywnie wysokie ceny koncentratu chińskiego sprawiły, że z Unii Europejskiej do Stanów Zjednoczonych, w okresie od stycznia do sierpnia br. wyeksportowano 10,4 tys. ton tego produktu. Było to o 8,4 proc. więcej niż w całym 2013 roku i o 91 proc. więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Wpływ na wzrost cen ZSJ mogło mieć również ograniczenie dostaw taniego koncentratu z Ukrainy do UE na początku bieżącego (2014/2015) sezonu. Według Eurostatu, w miesiącach lipiec-sierpień łącznie zmniejszył się on o 63 proc. r/r przerywając, obserwowaną od dłuższego czasu, tendencję wzrostową.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę