Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Jabłek będzie jeszcze więcej

3 grudnia 2015
Jak podaje Bank Gospodarki Żywnościowej, oczekuje się, że zbiory jabłek w Polsce, biorąc pod uwagę dotychczasowe uwarunkowania, mogą być wyższe niż w roku poprzednim, w którym zdaniem GUS wyprodukowano 3,1 mln ton jabłek wobec 2,9 mln ton w 2012 r. Prawdopodobnie przyczyni się to wzrostu krajowej produkcji koncentratu jabłkowego w sezonie 2014/2015. Sprzyjać temu będzie w pewnym stopniu słabszy eksport samych jabłek.

Przypomnijmy, że w Polsce produkcja soków z owoców i warzyw w pierwszych czterech miesiącach 2014 roku wzrosła o blisko 11 proc. w relacji do tego samego okresu w roku poprzednim do 2095 tys. hl (podmioty zatrudniające 50 osób i więcej). Przy nasilającej się konkurencji na rynku europejskim ze strony krajów takich jak Ukraina czy też Mołdawia, może oznaczać to, że presja na spadek cen zagęszczonego soku jabłkowego dodatkowo wzrośnie. Według danych Eurostatu w sezonie 2013/2014 Ukraina zwiększyła eksport koncentratu jabłkowego do krajów Unii Europejskiej o 34 proc. (dane za okres lipiec 2013 - marzec 2014) do 64 tys. ton.
Obecnie, jeżeli chodzi o ceny, sytuacja jest dość niekorzystna. Zagęszczony sok jabłkowy z Polski pozostaje wciąż znacznie tańszy niż w roku poprzednim - średnio w czerwcu br., zgodnie z notowaniami Foodnews, ceny wynosiły 1,00 euro/kg i były przeciętnie o ok. 5 proc. niższe w porównaniu do analogicznego okresu przed rokiem. Dalsze ich osłabianie, przy możliwie większej produkcji jabłek, może wpłynąć też na kształtowanie się cen jabłek przemysłowych. Te wykazywały już symptomy osłabiania się w pierwszej połowie 2014 roku. Według danych IERiGŻ-PIB w maju br. wynosiły one 0,30 zł/kg i były o 9 proc. niższe w relacji r/r.
Szansą na poprawę sytuacji na rynku polskim może być eksport do krajów pozaeuropejskich, zwłaszcza USA. Kraj ten jest znaczącym importerem koncentratu jabłkowego na świecie - w 2013 roku według danych CN Comtrade sprowadził 339 tys. ton zagęszczonego soku jabłkowego, głównie z Chin - 319 tys. t (94 proc.). Zmniejszająca się jednak rola Państwa Środka w światowej produkcji, ale także międzynarodowym handlu, w ostatnich latach może stwarzać lukę dla pojawienia się na rynku amerykańskim polskiego koncentratu. Szczególnie, że koncentrat jabłkowy produkowany w Polsce jest słodszy, bardziej preferowany przez odbiorców w USA. Pewnym sygnałem zdającym się potwierdzać te stwierdzenia może być wzrost eksportu z UE-28 do USA w pierwszym kwartale 2014 roku. Wg danych Eurostatu zwiększył się on ponad 2-krotnie do poziomu 2,5 ton. W bieżącym roku dalszemu wzrostowi sprzyjać może tendencja wzrostowa cen koncentratu z Chin, osłabiająca jego pozycję konkurencyjną na światowym rynku.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę