Napój niskoalkoholowy Andrew's Cider produkowany przez spółkę “ANDY” z Chociszewa ma szansę stać się pierwszym produktem regionalnym w łódzkim .
- Jego producenci bowiem stosując się do wytycznych Unii Europejskiej dotyczących promowania rodzimych produktów wdrożyli w tym roku produkcję opartą w stu procentach o polskie komponenty, nawiązującą do staropolskiej tradycji picia jabłecznika, powszechnie zwanego cydrem. Nazwa napoju wywodzi się od gatunku jabłek, którego uprawa stopniowo w Polsce zanika. Spółka prosi o objęcie jej jabłecznika chronioną nazwą pochodzenia, chronionym znakiem geograficznym oraz o wpisanie produktu na listę produktów tradycyjnych. Produkt posiada 4 smaki na bazie cydru: jabłkowy, gruszkowy, brzoskwiniowy i truskawkowy – mówi Jerzy Kuzański z Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego.
Napój niskoalkoholowy “cydr” jest najpierw fermentowany z moszczu jabłkowego zgodnie z wymaganiami Ustawy z dn. 22.01.2004 “O wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina” do zawartości alkoholu ok. 6,4% obj. Po odfermentowaniu nastawu do żądanego alkoholu, napój jest odwirowany i poddany odpowiednim zabiegom stabilizacyjnym, a następnie poddany kupażowaniu (przygotowanie napoju).
Przygotowanie cydru odbywa się w wyskalowanym zbiorniku kupażowym ze stali kwasoodpornej wyposażonym w mieszadło mechaniczne. Na wstępie należy ustalić wielkość kupażu. Kupaż sporządza się na podstawie receptury, w której podane są ilości poszczególnych składników na 1000 l gotowego produktu.