W 2009 roku Finowie wyprodukowali łącznie około 384 tys. ton mięsa, tj. o 4% mniej niż w przed rokiem. Spadek ten wynikał z mniejszej produkcji mięsa wieprzowego (spadek o 5% do 206 tys. ton) oraz drobiu (spadek o 6% do 95 tys. ton) - informuje FAMMU/FAPA.
Produkcja mięsa wołowego zwiększyła się o 1% do nieco ponad 81 tys. ton. W minionym roku Finowie ubili około 267 tys. sztuk bydła, tj. niewiele więcej niż w 2008 roku. Ceny producenckie wołowiny wzrosły piaty rok z rzędu. W 2009 roku producenci fińscy otrzymywali średnio 284 euro/100 kg za mięso z młodego bydła, 229/100 kg za mięso z jałówek oraz 171 euro/100 kg za mięso z krów.
W porównaniu z 2008 rokiem mięso krów podrożało o 4%, natomiast z młodego bydła oraz jałówek wzrosło średnio o 1-2%. W 2009 roku ceny producenckie wołowiny w Finlandii były najwyższe w ostatnich dziewięciu latach.