Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Istotny spadek produkcji mięsa w Finlandii

22 marca 2010
W 2009 roku Finowie wyprodukowali łącznie około 384 tys. ton mięsa, tj. o 4% mniej niż w przed rokiem. Spadek ten wynikał z mniejszej produkcji mięsa wieprzowego (spadek o 5% do 206 tys. ton) oraz drobiu (spadek o 6% do 95 tys. ton) - informuje FAMMU/FAPA.
Produkcja mięsa wołowego zwiększyła się o 1% do nieco ponad 81 tys. ton. W minionym roku Finowie ubili około 267 tys. sztuk bydła, tj. niewiele więcej niż w 2008 roku. Ceny producenckie wołowiny wzrosły piaty rok z rzędu. W 2009 roku producenci fińscy otrzymywali średnio 284 euro/100 kg za mięso z młodego bydła, 229/100 kg za mięso z jałówek oraz 171 euro/100 kg za mięso z krów.
W porównaniu z 2008 rokiem mięso krów podrożało o 4%, natomiast z młodego bydła oraz jałówek wzrosło średnio o 1-2%. W 2009 roku ceny producenckie wołowiny w Finlandii były najwyższe w ostatnich dziewięciu latach.




POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę