Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Irlandia myśli o eksporcie żywca i mięsa wołowego do Maroka

14 kwietnia 2010
Irlandia i Maroko są bliskie dwustronnego porozumienia otwierającego rynek marokański dla mięsa i żywca wołowego z Irlandii.
Maroko jest znaczącym importerem jałówek hodowlanych oraz cieląt do dalszego opasu. Kraj ten co roku sprowadza około 30 tys. sztuk bydła, w większości mlecznego. Głównymi dostawcami tych zwierząt z Unii są Francja, Holandia oraz Niemcy. Dostęp do marokańskiego rynku wołowiny jest ograniczony przez wysokie cła zaporowe (254 proc.), z wyjątkiem niewielkiego kontyngentu przedzielonego krajom Wspólnoty oraz USA.
Roczny kontyngent dla Unii w wysokości 4 tys. ton obłożony jest zredukowanym 82,3 proc. cłem od taryfy podstawowej. Dotychczas Marokańczycy utrzymywali zakaz importu wołowiny z Unii ze względu na chorobę szalonych krów (BSE). Obecnie otwarty jest jedynie handel z Francją. Możliwa jest również sprzedaż do Maroka mięsa w ramach dostaw dla wojska, czemu towarzyszy zwolnienie z wszelkich podatków i ceł.
Średni przywóz mięsa czerwonego dla wojska może wynosić rocznie 10 tys. ton (w równym podziale między wołowinę i baraninę). Mięso to pochodzi zwykle z Argentyny (wołowina) oraz Australii (mięso baranie).


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę