Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Irlandczycy przejmują polską wołowinę

5 stycznia 2016
W ubojni trzody chlewnej ABP Food będzie rozkręcał biznes wołowy. To druga jego inwestycja w Polsce - donosi "Puls Biznesu".
Mimo że spożycie wołowiny w naszym kraju spadło z 16 kg w latach 90. do 1,8 kg obecnie, rodzimy rynek przyciąga kolejnych, zagranicznych graczy. Należy do nich ABP Food, jeden z największych europejskich przetwórców mięsa czerwonego. W Wielkopolsce kupił właśnie drugi zakład - dawną ubojnię trzody chlewnej w Kłosowicach.


- Polska to drugi po Irlandii największy eksporter wołowiny w UE, więc wykorzystując wiedzę zdobytą na naszym rynku, chcemy rozwinąć silny biznes eksportowy. Zamierzmy tu zbudować biznes o istotnej skali, więc kolejne akwizycje oznaczają realizację tych założeń - podkreśla Jerome Aherne, szef polskiego oddziału ABP.

Koncern zatrudnia w wielkopolskich Pniewach ponad 100 pracowników. Zatrudnienie w niedawno przejętej ubojni w Kłosowicach ma być na podobnym poziomie. - Irlandczycy zadeklarowali, że surowiec będą kupować na miejscu. Przy koniecznych remontach też chcą współpracować z lokalnymi dostawcami - twierdzi Arkadiusz Świderski, zastępca burmistrza gminy Sieraków, na terenie której leżą Kłosowice.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę