Integrowana ochrona i bezpieczeństwo zdrowotne rzepaku
31 lipca 2013
Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju w ostatnich dniach lipca br. wydało publikację pt. „Integrowana ochrona i bezpieczeństwo zdrowotne rzepaku”, będącą VI tomem serii „Teraz rzepak, Teraz olej”. Nad przygotowaniem monografii pracował zespół 14 autorów pod redakcją naukową prof. dr hab. Wojciecha Budzyńskiego.
- Publikacja stanowi swoiste kompendium najbardziej aktualnych unormowań prawnych dotyczących integrowanej produkcji i ochrony rzepaku, a także zagadnień dotyczących różnych metod ochrony rzepaku, wskazując jednocześnie na możliwości i ograniczenia wynikające z ich stosowania. Autorzy zwracają uwagę na prawidłowe zrozumienie zasad integrowanej ochrony rzepaku mającej na celu ograniczanie i zapobieżenie ujemnym skutkom nadmiernej, a czasami także nieracjonalnej chemizacji produkcji rolnej, co legło u podstaw powstania wymienionych aktów prawnych. Ochrona roślin powinna polegać przede wszystkim na zapobieganiu rozwojowi agrofagów oraz przeciwdziałaniu ich masowym pojawom i nie może ograniczać się tylko do zwalczania szkodnika czy choroby, które w danej chwili występują. W całokształcie ochrony mieści się szereg po sobie następujących zabiegów ochronnych i pielęgnacyjnych, a właściwe gospodarowanie zaczyna się znacznie wcześniej – jeszcze przed uprawą rzepaku (zapobiegawczo, profilaktycznie) – oraz w czasie od zasiewu aż do zbioru. Dodatkowo w książce omówiono też problematykę bezpieczeństwa zdrowotnego rzepaku, gdyż upowszechnienie takiej wiedzy wśród rolników to także wkład w minimalizację ryzyka zagrożenia bezpieczeństwa konsumentów – informuje Ewa Myśliwiec z PSPO.
Publikację „Integrowana ochrona i bezpieczeństwo zdrowotne rzepaku” dostawcy rzepaku do zakładów tłuszczowych będących członkami PSPO mogą otrzymać już teraz bezpłatnie w poszczególnych olejarniach. Dodatkowo można ją zamówić w PSPO lub pobrać w wersji elektronicznej ze strony www.pspo.com.pl .