Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Inspekcja Weterynaryjna Informuje

5 stycznia 2016
Wędzenie będzie nadal dozwolone. Będzie prowadzone jak dotychczas, jako normalna technologia w przetwórstwie żywności – przypomniał minister rolnictwa podczas konferencji prasowej w dniu 5 lutego br., zorganizowanej po rozmowach z przedstawicielami producentów w sprawie nowych norm dotyczących wędzenia.

W spotkaniu uczestniczyli również podsekretarz stanu w ministerstwie zdrowia Aleksander Sopliński oraz dyrektor Państwowego Instytutu w Puławach Krzysztof Niemczuk. Zarówno wiceminister zdrowia jak i minister Kalemba podkreślili, że polska żywność jest zdrowa i bezpieczna. Spotkanie było wyrazem troski o zachowanie tego stanu i dostosowanie polskiej produkcji do zmieniających się we wrześniu br. unijnych norm dotyczących zmniejszenia dopuszczalnej zawartości benzo(?)pirenu z 5 ?g/kg do 2 ?g/kg gotowego produktu.
W trakcie spotkania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Ministra Zdrowia z przedstawicielami producentów w sprawie nowych norm dotyczących wędzenia, które odbyła się w dniu 5 lutego br. i w ktorym uczestniczyli również podsekretarz stanu w ministerstwie zdrowia Aleksander Sopliński oraz dyrektor Państwowego Instytutu w Puławach Krzysztof Niemczuk, zarówno wiceminister zdrowia jak i minister Kalemba podkreślili, że polska żywność jest zdrowa i bezpieczna. Spotkanie było wyrazem troski o zachowanie tego stanu i dostosowanie polskiej produkcji do zmieniających się we wrześniu br. unijnych norm dotyczących zmniejszenia dopuszczalnej zawartości benzo(?)pirenu
z 5 ?g/kg do 2 ?g/kg gotowego produktu.
Pojawiające się wątpliwości wynikają z tego, iż na etapie rozpoczęcia konsultacji dotyczących rozporządzenia, czyli od 2005 zabrakło merytorycznej dyskusji – powiedział minister Stanisław Kalemba i dodał, że dzisiejsze rozmowy pokazały dobrą wolę rozwiązania
problemu.
- Polska kiełbasa, szynki i inne produkty wędzone nie mają sobie równych. Są doceniane na całym świecie. Z dotychczasowej oceny wynika, iż już dziś około 90% zakładów spełnia podwyższone normy – powiedział minister rolnictwa i poinformował, że w marcu zostanie
przeprowadzonych około 200 badań monitoringowych przez Inspekcję Weterynaryjną.
Zakłady produkcyjne zlecą badania wędzonek zgodnie z obowiązującymi przepisami.
Pozwoli to ocenić skalę problemu i określić w ilu zakładach procesy produkcji wymagają zmian.
Profesor Niemczuk podkreślił, że stosowanie przez producentów prawidłowej technologii wędzenia pozwoli na spełnianie nowych, unijnych norm i zapewnia bezpieczeństwo konsumentom.
Ważnym elementem, który pomoże w rozwiązaniu problemów związanych z wędzeniem będą szkolenia prowadzone przez radomski oddział Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie.
Uczestniczący w spotkaniu producenci wyrazili zainteresowanie szkoleniami, ktore dotyczyć będą prawidłowej technologii wędzenia i nowych wymagań. Pozwoli to na maksymalne dostosowanie się do wprowadzanych we wrześniu norm.
Minister poinformował, że wszyscy uczestnicy spotkania zgodzili się, iż konieczne jest przyspieszenie niezbędnych badań. W tym celu zostanie również zwiększona liczba laboratoriów upoważnionych do ich przeprowadzania.
Poniżej lista laboratoriów, które przedłożono na powyższym spotkaniu, a w których można wykonywać badania w kierunku pozostałości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych jako badania właścicielskie:
1. Państwowy Instytut Weterynaryjny– PIB w Puławach
Al. Partyzantów 57
24-100 Puławy
Tel. 81 889 30 00
2. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny
ul. Chocimska 24
00-791 Warszawa
Tel. 22 54 21 200; 22 54 21 400
3. Zakład Higieny Weterynaryjnej w Szczecinie, Oddział w Koszalinie
ul. Połczyńska 70
75-816 Koszalin
Tel. 94 34 26 284; 94 34 39 045
4. Wojewódzka Stacja Sanitarno Epidemiologiczna w Rzeszowie
ul. Wierzbowa 16
35-959 Rzeszów
Tel. 17 852 21 11
5. Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie
ul. Prądnicka 76
31-202 Krąków
Tel. 12 25 49 555
6. Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Lublinie
ul. Pielęgniarek 6
20 - 708 Lublin
Tel. 81 743 42 72-73; 81 533 41 00
7. Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Białymstoku
ul. Legionowa 8
15-099 Białystok
Tel. 85 732 70 22; 85 740 85 40
8. Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Warszawie
ul. Żelazna 79
00-875 Warszawa
Tel. 22 620 90 01-06
9. Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Gdańsku
ul. Dębinki 4
80-211 Gdańsk
Tel. 58 344 73 00
10. Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Łodzi
ul. Wodna 40
90-046 Łódź
Tel. 42 25 36 200
11. Wojewódzka Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Kielcach
ul. Jagiellońska 68
25-734 Kielce
Tel. 41 365 54 00; 41 345 67 81
12. Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bydgoszczy
ul. Kujawska 4
85-031 Bydgoszcz
Tel. 52 376 18 00
13. Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno - Spożywczego im. Prof. Wacława Dąbrowskiego
Oddział Technologii Mięsa i Tłuszczu
ul. Jubilerska 4
04-190 Warszawa
Tel. 22 509 70 00



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę