Wędzenie będzie nadal dozwolone. Będzie prowadzone jak dotychczas, jako normalna technologia w przetwórstwie żywności – przypomniał minister rolnictwa podczas konferencji prasowej w dniu 5 lutego br., zorganizowanej po rozmowach z przedstawicielami producentów w sprawie nowych norm dotyczących wędzenia.
W spotkaniu uczestniczyli również podsekretarz stanu w ministerstwie zdrowia Aleksander Sopliński oraz dyrektor Państwowego Instytutu w Puławach Krzysztof Niemczuk. Zarówno wiceminister zdrowia jak i minister Kalemba podkreślili, że polska żywność jest zdrowa i bezpieczna. Spotkanie było wyrazem troski o zachowanie tego stanu i dostosowanie polskiej produkcji do zmieniających się we wrześniu br. unijnych norm dotyczących zmniejszenia dopuszczalnej zawartości benzo(?)pirenu z 5 ?g/kg do 2 ?g/kg gotowego produktu.
W trakcie spotkania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Ministra Zdrowia z przedstawicielami producentów w sprawie nowych norm dotyczących wędzenia, które odbyła się w dniu 5 lutego br. i w ktorym uczestniczyli również podsekretarz stanu w ministerstwie zdrowia Aleksander Sopliński oraz dyrektor Państwowego Instytutu w Puławach Krzysztof Niemczuk, zarówno wiceminister zdrowia jak i minister Kalemba podkreślili, że polska żywność jest zdrowa i bezpieczna. Spotkanie było wyrazem troski o zachowanie tego stanu i dostosowanie polskiej produkcji do zmieniających się we wrześniu br. unijnych norm dotyczących zmniejszenia dopuszczalnej zawartości benzo(?)pirenu
z 5 ?g/kg do 2 ?g/kg gotowego produktu.
Pojawiające się wątpliwości wynikają z tego, iż na etapie rozpoczęcia konsultacji dotyczących rozporządzenia, czyli od 2005 zabrakło merytorycznej dyskusji – powiedział minister Stanisław Kalemba i dodał, że dzisiejsze rozmowy pokazały dobrą wolę rozwiązania
problemu.
- Polska kiełbasa, szynki i inne produkty wędzone nie mają sobie równych. Są doceniane na całym świecie. Z dotychczasowej oceny wynika, iż już dziś około 90% zakładów spełnia podwyższone normy – powiedział minister rolnictwa i poinformował, że w marcu zostanie
przeprowadzonych około 200 badań monitoringowych przez Inspekcję Weterynaryjną.
Zakłady produkcyjne zlecą badania wędzonek zgodnie z obowiązującymi przepisami.
Pozwoli to ocenić skalę problemu i określić w ilu zakładach procesy produkcji wymagają zmian.
Profesor Niemczuk podkreślił, że stosowanie przez producentów prawidłowej technologii wędzenia pozwoli na spełnianie nowych, unijnych norm i zapewnia bezpieczeństwo konsumentom.
Ważnym elementem, który pomoże w rozwiązaniu problemów związanych z wędzeniem będą szkolenia prowadzone przez radomski oddział Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie.
Uczestniczący w spotkaniu producenci wyrazili zainteresowanie szkoleniami, ktore dotyczyć będą prawidłowej technologii wędzenia i nowych wymagań. Pozwoli to na maksymalne dostosowanie się do wprowadzanych we wrześniu norm.
Minister poinformował, że wszyscy uczestnicy spotkania zgodzili się, iż konieczne jest przyspieszenie niezbędnych badań. W tym celu zostanie również zwiększona liczba laboratoriów upoważnionych do ich przeprowadzania.
Poniżej lista laboratoriów, które przedłożono na powyższym spotkaniu, a w których można wykonywać badania w kierunku pozostałości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych jako badania właścicielskie:
1. Państwowy Instytut Weterynaryjny– PIB w Puławach
Al. Partyzantów 57
24-100 Puławy
Tel. 81 889 30 00
2. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny
ul. Chocimska 24
00-791 Warszawa
Tel. 22 54 21 200; 22 54 21 400
3. Zakład Higieny Weterynaryjnej w Szczecinie, Oddział w Koszalinie
ul. Połczyńska 70
75-816 Koszalin
Tel. 94 34 26 284; 94 34 39 045
4. Wojewódzka Stacja Sanitarno Epidemiologiczna w Rzeszowie
ul. Wierzbowa 16
35-959 Rzeszów
Tel. 17 852 21 11
5. Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie
ul. Prądnicka 76
31-202 Krąków
Tel. 12 25 49 555
6. Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Lublinie
ul. Pielęgniarek 6
20 - 708 Lublin
Tel. 81 743 42 72-73; 81 533 41 00
7. Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Białymstoku
ul. Legionowa 8
15-099 Białystok
Tel. 85 732 70 22; 85 740 85 40
8. Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Warszawie
ul. Żelazna 79
00-875 Warszawa
Tel. 22 620 90 01-06
9. Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Gdańsku
ul. Dębinki 4
80-211 Gdańsk
Tel. 58 344 73 00
10. Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Łodzi
ul. Wodna 40
90-046 Łódź
Tel. 42 25 36 200
11. Wojewódzka Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Kielcach
ul. Jagiellońska 68
25-734 Kielce
Tel. 41 365 54 00; 41 345 67 81
12. Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bydgoszczy
ul. Kujawska 4
85-031 Bydgoszcz
Tel. 52 376 18 00
13. Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno - Spożywczego im. Prof. Wacława Dąbrowskiego
Oddział Technologii Mięsa i Tłuszczu
ul. Jubilerska 4
04-190 Warszawa
Tel. 22 509 70 00
9448554
1