Jak podaje FAMMU/FAPA, według najnowszego raportu amerykańskiego departamentu rolnictwa (USDA), w 2011 oraz w 2012 roku produkcja wołowiny w Stanach Zjednoczonych obniży się odpowiednio o 0,1 proc. do 11,98 mln ton oraz o 0,3 proc. do 11,38 mln ton. Spadek liczby ubojów bydła pod koniec br. oraz mniejsza waga ubijanych zwierząt będą miały decydujący wpływ na poziom produkcji. Import wołowiny do USA zwiększy się nieznacznie w 2011 roku do 921,2 tys. ton oraz w 2012 roku do 948,9 tys. ton.
Jak podaje FAMMU/FAPA, mimo spadku produkcji eksport osiągnie poziom 1,26 mln ton w 2011 roku oraz podobną wielkość w 2012 roku. Eksport tego gatunku mięsa wzrośnie głównie do krajów azjatyckich, ze względu na silny popyt oraz słaby dolar amerykański. Zmiany w poziomie produkcji, w eksporcie oraz w imporcie będą wywierały wzrostową presję na ceny wołowiny na rynku amerykańskim w 2012 roku.