Największy wpływ na wzrost inflacji w grudniu o 0,1 proc. w ujęciu miesięcznym miała droższa żywność, a także podwyżki opłat związanych ze zdrowiem i wyższe ceny w restauracjach i hotelach - podał we wtorek Główny Urząd Statystyczny.
"Największy wpływ na wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem miały w tym okresie wyższe ceny żywności (o 0,9 proc.), podwyżki opłat związanych ze zdrowiem, a także wyższe ceny w restauracjach i hotelach (po 0,1 proc.), które podwyższyły wskaźnik odpowiednio o 0,21 pkt proc. i po 0,01 pkt proc. Niższe ceny w zakresie transportu (o 1,0 proc.) oraz odzieży i obuwia (o 0,6 proc.) obniżyły ten wskaźnik odpowiednio o 0,09 pkt proc. i 0,03 pkt proc." - napisał GUS.
Dodano, że "wzrost cen towarów i usług konsumpcyjnych w 2012 r. w stosunku do roku poprzedniego wyniósł 3,7 proc. (wobec 4,3 proc. w 2011 r.) i był wyższy od założonego w ustawie budżetowej o 0,9 pkt proc.". "Największy wpływ na wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych w 2012 r. miał wzrost cen związanych z mieszkaniem (o 5,2 proc.), wyższe ceny żywności i napojów bezalkoholowych (o 4,3 proc.) oraz w zakresie transportu (o 7,0 proc.), które podwyższyły wskaźnik odpowiednio o 1,34 pkt proc., 1,05 pkt proc. i 0,64 pkt proc. Spadek cen odzieży i obuwia (o 4,2 proc.) obniżył wskaźnik w tym okresie o 0,20 pkt. proc." - podano.
W 2012 r. ceny żywności wzrosły w porównaniu z poprzednim rokiem o 4,3 proc. wobec wzrostu o 5,6 proc. w 2011 roku.