Do podmiotów posiadających certyfikat Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP, administrowanego przez UPEMI, dołączył Indrol sp. z o.o. Firma otrzymała certyfikat w zakresie produkcji, transportu, uboju i rozbioru indyka.
Indrol to przedsiębiorstwo z ponad 20-letnim doświadczeniem. Głównym nurtem działalności firmy jest produkcja mięsa indyczego i jego przetworów.
Produkty w Systemie QAFP dostępne są w ponad 1000 sklepów w całej Polsce. System dotyczy kulinarnego mięsa wieprzowego (schab, szynka, karkówka, polędwiczka, łopatka), drobiowego (pierś kurczęca i indycza, mięso gęsie) i wędlin.
Z badań zrealizowanych przez niezależne ośrodki MillwardBrown i TNS Polska na zlecenie Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej wynika, że aż 70% respondentów chce kupować mięso drobiowe ze znakiem QAFP, a 45% badanych twierdzi, że ten certyfikat gwarantuje świeżość i powtarzalną jakość produktów.
Zainteresowanie Systemem Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP potwierdzają również przedstawiciele handlu. Według nich, konsumenci coraz częściej kierują się jakością produktów i certyfikatem widniejącym na opakowaniu. Dlatego też sieci handlowe coraz chętniej wprowadzają do swojej oferty wyroby drobiowe ze znakiem QAFP.
Polacy lubią spożywać mięso drobiowe – potwierdza to aż 98% badanych.