Jak podała FAMMU/FAPA, indyjskie ministerstwo rolnictwa zwiększyło o 100 tys. ton do 24,4 mln ton swój szacunek produkcji cukru w sezonie 2013/14 (październik/wrzesień). W ujęciu rocznym oznacza to spadek o 3 proc.
Nieco wcześniej tamtejszy związek sektora cukrowniczego ISMA oszacował produkcję na 25 mln ton (tylko o 0,6% mniej w skali roku). Konsumpcja wyniesie około 23 mln ton, a zapasy wynoszą obecnie około 8,8 mln ton. Ministerstwo jest zdania, że porozumienie między plantatorami trzciny cukrowej a producentami cukru w sprawie cen za trzcinę zostanie niedługo osiągnięte i wynikające z niego opóźnienia w nowej kampanii nie będą mieć negatywnych skutków. Władze rozważają też wprowadzenie wsparcia dla sektora cukrowniczego. Pod uwagę brane są dopłaty eksportowe i produkcyjne oraz podwyższenie cła.