OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Indeks FAO dla mięsa prawie się nie zmienia

3 grudnia 2015
Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że według danych opublikowanych przez FAO 9 maja 2013 r. w kwietniu indeks cen mięsa na rynkach światowych wzrósł o 3 punkty do poziomu 178, co oznacza, że powrócił do obserwowanego od listopada 2012 r. poziomu ok. 177-179 punktów. Oznacza to, że przeciętne ceny mięsa na rynku światowym są ok. 78 proc. wyższe niż przeciętnie w latach 2002-04.
Z kolei w relacji rocznej obecny poziom jest o 1,7 punktów niższy niż rok temu. Co ciekawe, spory spadek cen zbóż od połowy 2012 r., łącznie o 16 punktów, i związany z tym niewielki spadek cen pasz na rynkach pozwalał oczekiwać, że ceny mięsa również się obniżą. Jednak w kwietniu ceny drobiu i wieprzowiny wzrosły odpowiednio o 1 i 3 procent, przy czym ceny wołowiny nieznacznie spadły.




POWIĄZANE

Pomimo bardzo wielu i bardzo silnych kandydatów prawicy w wyborach prezydenckich...

152 miliony podrobionych produktów o wartości ponad 3,4 miliarda euro – tyle prz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę