Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że według danych opublikowanych przez FAO 9 maja 2013 r. w kwietniu indeks cen mięsa na rynkach światowych wzrósł o 3 punkty do poziomu 178, co oznacza, że powrócił do obserwowanego od listopada 2012 r. poziomu ok. 177-179 punktów. Oznacza to, że przeciętne ceny mięsa na rynku światowym są ok. 78 proc. wyższe niż przeciętnie w latach 2002-04.
Z kolei w relacji rocznej obecny poziom jest o 1,7 punktów niższy niż rok temu. Co ciekawe, spory spadek cen zbóż od połowy 2012 r., łącznie o 16 punktów, i związany z tym niewielki spadek cen pasz na rynkach pozwalał oczekiwać, że ceny mięsa również się obniżą. Jednak w kwietniu ceny drobiu i wieprzowiny wzrosły odpowiednio o 1 i 3 procent, przy czym ceny wołowiny nieznacznie spadły.