Indeks cen żywności na świecie w maju 2013 r. wzrósł o 5,07 proc. w ujęciu rocznym, a w ujęciu miesięcznym spadł o 0,27 proc.- podała w czwartek na stronie internetowej Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO).
Jak podała FAO, indeks cen żywności na świecie w maju 2013 r. wyniósł 215,2 pkt., wobec 215,8 pkt. w poprzednim miesiącu po rewizji w górę o 0,3 pkt. i wobec 204,8 pkt. w maju 2012 r.
"Niewielki spadek w maju był wynikiem spadku cen nabiału i cukrów, które z nawiązką zrekompensowały wzrosty cen zbóż" - napisano w komunikacie.
"Ceny olejów i mięs były stabilne" - dodano.
Indeks cen żywności (Food Price Index) to średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-04.