Indeks cen żywności na świecie w lutym wzrósł o 1,15 proc.
5 stycznia 2016
Indeks cen żywności na świecie w lutym 2012 r. wyniósł 215,3 pkt., wobec 212,8 pkt. w styczniu po rewizji w dół o 1,5 pkt. - podała w czwartek na stronie internetowej Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO). W ciągu roku indeks spadł o 9,52 proc
"Wzrost wskaźnika w lutym wynika głównie z wyższych cen cukru, olejów i zbóż, podczas gdy ceny nabiału po znacznym wzroście w styczniu nieznacznie się obniżyły. Obecnie wskaźnik jest 10 proc. poniżej nominalnego szczytu zanotowanego w lutym 2011 r." - napisano w komunikacie.
Indeks cen żywności w lutym 2011 r. osiągnął historyczny szczyt na poziomie 237,9 pkt.
Indeks cen żywności (Food Price Index) to średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-04.