Indeks cen żywności FAO na najniższym poziomie od 3 lat
5 października 2013
ndeks cen żywności na świecie we wrześniu 2013 r. spadł o 7,7 proc. w ujęciu rocznym, a w ujęciu miesięcznym - o 1,1 proc. - podała w czwartek na stronie internetowej Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO). Indeks jest na najniższym poziomie od 3 lat.
Jak podała FAO, indeks cen żywności na świecie we wrześniu 2013 r. wyniósł 199,1 pkt., wobec 201,4 pkt. w poprzednim miesiącu po rewizji w dół o 0,4 pkt. i wobec 215,9 pkt. we wrześniu 2012 r.
Indeks znalazł się poniżej wartości 200 pkt. po raz pierwszy od września 2010 r.
"Wrzesień był piątym z rzędu miesiącem spadku indeksu. Wrześniowy spadek wynikał z ostrego spadku międzynarodowych cen zbóż, podczas gdy ceny pozostałych składników indeksu, czyli nabiału, olejów, mięs i cukrów, nieznacznie wzrosły" - napisano w komunikacie.
Indeks cen żywności (Food Price Index) to średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-04.