A_BIO_AGRO_950

Import i eksport cukru w sezonie 2013/14

3 grudnia 2015
Jak podała FAMMU/FAPA, na 409. posiedzeniu Komitetu Zarządzającego ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych dyskutowane były między innymi wysokość importu dla cukru przemysłowego i pozakwotowego wywozu cukru i izoglukozy w sezonie 2013/14 (październik/wrzesień).

Propozycje Komisji Europejskiej zostały pozytywnie zaopiniowane przez przedstawicieli krajów członkowskich i można spodziewać się wprowadzenia, podobnie jak w poprzednich sezonach, kwoty przywozowej dla 400 tys. ton cukru na cele przemysłowe (przy tak wysokiej nadprodukcji, jaka ma miejsce w ostatnich latach w UE, limit jest wykorzystywany jedynie w minimalnym stopniu) i kwoty wywozowej dla 650 tys. ton dla cukru (zwykle jest zwiększana później do 1,35 mln ton, czyli limitu wywozu WTO dla cukru z UE) oraz kwoty eksportowej dla pozakwotowej izoglukozy w wysokości około 70 tys. ton (w obecnym sezonie wykorzystanie wynosi 40%, a w poprzednim było o 10 pp. wyższe).



POWIĄZANE

Według ekspertów, w nowym sezonie produkcja olejów roślinnych w Turcji spadnie d...

Copa-Cogeca ogłasza zwycięzców 6. Europejskiej Nagrody za Innowacje Spółdzielcze...

Czy wiesz, że istotą bezstresowego i owocnego sezonu żniw może być planowanie za...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę