Podajemy za portalem Wyborcza.biz: Co jest w parówkach? Mięsa najwyżej 81 proc., reszta to woda, sól i glutaminian sodu. Serwis sprawdził skład czterech rodzajów parówek. Wśród nich najwięcej mięsa miały Krakuski - 81 proc. Jednak do ich kupna nie zachęca cena 25,96 zł za kilogram.
W parówkach premium „Parówki ze starej wędzarni", po 35,99 zł za kg, mięsa wieprzowego było 76 proc., a mięsa wołowego - 4 proc. Niska zawartość mięsa - jedynie 71 proc. - wyróżnia Berlinkę, po niemal 15,96 zł za kilogram. W parówkach z cielęciną Zimbo, po 23,30 zł za kg, można znaleźć 77 proc. mięsa, a cielęciny jest 3 proc.
Co jest jeszcze w parówkach? Niemięsne dodatki: woda, sól, skrobia, tłuszcz, skórki wieprzowe, glutaminian sodu oraz oczywiście dodatki E - informuje Wyborcza.biz. Ceny parówek podano za warszawskim sklepem Piotr i Paweł.