Wszystkie wojewódzkie inspektoraty Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych po raz kolejny przeprowaidzły kontrolę zakresie zafałszowań przetworów mlecznych tłuszczem obcym. Ogółem skontrolowano sery dojrzewające pochodzące z 46 zakładów produkcyjnych i 16 hurtowni. Stanowiło to 40,4% zakładów produkcyjnych i 4,2% hurtowni prowadzących sprzedaż serów dojrzewających na terenie kraju, zidentyfikowanych przez Inspekcję JHARS.
Kontrolą objęto:
- w zakresie oceny organoleptycznej - 193 partie serów dojrzewających o łącznej masie 86 448 kg;
- w zakresie oceny parametrów fizykochemicznych - 105 partii serów dojrzewających o łącznej masie 50 134 kg;
- w zakresie oceny zafałszowań serów dojrzewających tłuszczem obcym – 91 partii o łącznej masie 44 747 kg;
- w zakresie znakowania i paczkowania - 200 partii o łącznej masie 86 402 kg.
Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły:
- nieprawidłowych cech organoleptycznych – 4,1% partii (2,9% skontrolowanej w tym zakresie masy);
- nieprawidłowych parametrów fizykochemicznych – 8,6% partii (5,1% skontrolowanej w tym zakresie masy);
- zafałszowań serów dojrzewających tłuszczem obcym – 2,2% skontrolowanych w tym zakresie partii (1,1% skontrolowanej w tym zakresie masy);
Stwierdzono, iż 2 partie serów dojrzewających o łącznej masie 489 kg, zostały zafałszowane przez 2 producentów;
- niewłaściwego oznakowania – 29% partii (21,6% skontrolowanej w tym zakresie masy).
W związku z zaistniałymi nieprawidłowościami:
- wydano 12 decyzji administracyjnych dotyczących partii o łącznej masie 4 614 kg;
- wszczęto 7 postępowań administracyjnych;
- zastosowano 7 mandatów, w łącznej kwocie 1 400 zł;
- przekazano 13 spraw do właściwych miejscowo wojewódzkich inspektoratów IJHARS;
- przekazano 3 sprawy do Okręgowego Urzędu Miar.