Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ile cukru w cukrze?

5 stycznia 2016
Krajowa Spółka Cukrowa rozpoczyna zagraniczną ekspansję i zamierza kupić fabrykę cukru w Mołdawii. Tymczasem w Polsce rozpoczął się przerób buraków. Rolnicy tego sezonu do najlepszych raczej nie zaliczą. Zła pogoda sprawiła, że zawartość cukru w burakach jest niska. A to musi odbić się na dochodowości produkcji.

Dla Krajowej Spółki Cukrowej to wyjątkowy sezon z dwóch powodów. Pierwszy związany jest z realizacją planowanych od dawna inwestycji zagranicznych. Po wielu miesiącach poszukiwań firma jest o krok od kupna fabryki cukru w Mołdawii. Dlaczego akurat tam?

Marcin Kulicki – prezes KSC: „Dla nas jest to przyczółek aby szerzej wejść na rynek ukraiński, na rynki wschodnie. Południowa część Europy jest rynkiem deficytowym, w związku z tym są olbrzymie możliwości rozwoju sprzedaży cukru.”

Ostatecznych decyzji w tej sprawie można się spodziewać w ciągu najbliższych dwóch miesięcy Kolejne inwestycje realizowane są już w kraju. Wczoraj uroczyście wmurowano kamień węgielny pod budowę w cukrowni „Dobrzelin” nowoczesnego silosa o pojemności 50 tysięcy ton cukru. W najbliższych latach „Polski Cukier” wyda na inwestycje 200 milionów złotych.

Tymczasem jak na razie firma rozpoczęła tegoroczną kampanię buraczaną. Niestety jakość buraków jest w tym roku wyjątkowo niska. Wszystko przez niekorzystną pogodę.

Stanisław Barnaś – Krajowy Związek Plantatorów Buraka Cukrowego: „Zawartość cukru jest bardzo kiepska nie tylko w Polsce, ale i w całej Europie. Zawartość cukru jest niższa o około 2%”

Dla plantatorów buraków to spory problem, bo niska polaryzacja odbije się to na cenach skupu.

Krzysztof Nykiel - plantator buraków cukrowych: „Jeśli mamy wysoką polaryzację, mamy również wysoki plon, wtedy wyprodukujemy cukier pozakwotowy, za który dostajemy dodatkowe pieniądze. Jesteśmy stratni na tym, że polaryzacja jest niska i na pewno plon też będzie niższy niż w roku ubiegłym”

W tym roku Krajowa Spółka Cukrowa przerobi prawie 4 miliony ton buraków co pozwoli jej wyprodukować 550 tysięcy ton cukru. Choć niewykluczone, że firma przekroczy o kilkanaście tysięcy ton swój unijny limit.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę