Jak podała FAMMU/FAPA, według chińskich danych po 11 miesiącach 2013 roku import cukru do Chin wyniósł 4,1 mln ton. Niektórzy handlowcy z Państwa Środka szacują, że w grudniu zostanie sprowadzone 400 tys. ton.
Tak wysoki przywóz cukru do Chin nie był od połowy lat 90. XX wieku. W październiku 2013 roku padł rekord miesięcznego importu, kiedy sprowadzono 710 tys. ton. W 2012 roku Chin sprowadziły 3,75 mln ton cukru, w ujęciu rocznym import wzrósł wówczas o 28%. W 2013 roku będzie wyższy o około 1/5. Rosnące zakupy cukru w Chinach to efekt kilku czynników.
Przede wszystkim Chiny są importerem netto cukru. Chińskie władze dla utrzymania wysokich cen w kraju, co ma wspierać lokalny sektor cukru, skupuje cukier. W efekcie ceny są tak wysokie, że przy obecnie niskich cenach cukru na świecie opłaca się sprowadzać cukier, nawet płacąc 60% cło ad valorem. Dynamicznie rozwija się także sektor rafinacyjny, którego możliwości produkcyjne podwoiły się w ciągu ostatnich trzech lat i wynoszą około 7 mln ton. W 2014 roku mają wzrosnąć o około milion ton. Wydaje się jednak, że chińskie władze powoli wycofują się z obecnego sytemu wsparcia rynku cukru. Przejawem tego jest obniżanie ceny minimalnej na trzcinę cukrową oraz zapowiedź zniesienia skupu interwencyjnego. Miałoby to zahamować import. Władze mogłyby jednak wpływać na wysokość produkcji przez system różnych dopłat produkcyjnych.
Według niektórych szacunków import cukru w 2014 roku spadnie o ponad połowę do około 2 mln ton. Produkcja szacowana jest na 13,1 mln ton - podobnie jak rok wcześniej. W sezonie 2012/13 konsumpcja wyniosła 13,9 mln ton. Zapasy wynoszą około 7 mln ton.