IJHARS zorganizowała konferencję na temat Codex Alimentarius
14 maja 2010
6 maja 2010 roku odbyła się konferencja poświęcona roli Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO w zapewnieniu bezpieczeństwa i jakości żywności oraz uczciwych praktyk w międzynarodowym handlu żywnością. Spotkanie, pod honorowym patronatem Pana Marka Sawickiego Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, zostało zorganizowane przez Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przy współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Państwowym Instytutem Weterynaryjnym - Państwowym Instytutem Badawczym.
W konferencji udział wzięło ponad 80 uczestników – przedstawicieli poad 35 instytucji służb urzędowej kontroli żywności, instytutów naukowo-badawczych, środowisk akademickich związanych z rolnictwem i żywnością, organizacji oraz stowarzyszeń branżowych i konsumenckich, producentów żywności, a także Departamentów Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Spotkanie miało na celu prezentację prac Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO, ze szczególnym uwzględnieniem zasad współpracy Polski z tą organizacją, wzmocnienie istniejących kontaktów polskich instytucji współpracujących z GIJHARS jako Punktem Kontaktowym Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO dla Polski oraz pozyskanie nowych ekspertów.
Powyższa konferencja była również istotnym elementem w przygotowaniach Polski do sprawowania Prezydencji w Radzie UE w II połowie 2011 r. Podczas przewodnictwa w pracach Grupy Roboczej Rady UE ds. Codex Alimentarius niezbędna będzie bliska współpraca ekspertów Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Ministerstwa Zdrowia i jednostek im podległych.
Tematami poruszanymi na spotkaniu była między innymi kwestia organizacji pracy i znaczenie Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO z uwzględnieniem praktycznych aspektów prowadzenia współpracy z tą organizacją, korelacja pomiędzy KKŻ FAO/WHO a SPS WTO oraz problematyka zapewnienia uczciwych praktyk w międzynarodowym handlu żywnością, a także analiza ryzyka w łańcuchu żywnościowym oraz przegląd aktualnych zagadnień dotyczących znakowania żywności w świetle norm kodeksowych.