W ciągu 11 miesięcy 2010 r. do Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) konsumenci nadesłali 102 skarg na jakość żywności.
W ślad za sygnałami konsumentów IJHARS przeprowadza kontrole doraźne i inne czynności sprawdzające mające na celu weryfikację otrzymanych informacji. Inspektorzy IJHARS uznali zasadność 60 spośród 102 skarg (tj. 60 proc.).
Skargi konsumentów na jakość handlową następujących grup towarowych były
w pełni zasadne (tj. 100 proc. skarg było uzasadnionych):
- drób i jego przetwory - 3 skargi
- jaja i przetwory jajeczne - 3 skargi
- wyroby cukiernicze - 3 skargi
- wyroby ciastkarskie - 2 skargi
- tłuszcze roślinne - 1 skarga
- owoce i warzywa mrożone - 1 skarga
- wyroby spirytusowe - 1 skarga
- kawa i herbata - 1 skarga
- grzyby - 1 skarga
Skargi konsumentów na jakość handlowa następujących grup towarowych
były częściowo uzasadnione:
- wyroby piekarskie - 11 z 18 skarg zasadnych
- mięso i jego przetwory - 7 z 19 skarg zasadnych
- przetwory owocowo-warzywne - 7 z 10 skarg zasadnych
- owoce i warzywa świeże - 6 z 8 skarg zasadnych
- mleko i przetwory mleczne - 4 z 7 skarg zasadnych
- zboże i przetwory zbożowe - 3 z 6 skarg zasadnych
- wyroby garmażeryjne - 3 z 5 skarg zasadnych
- napoje bezalkoholowe - 1 z 3 skarg zasadnych
- dodatki spożywcze - 1 z 2 skarg zasadnych
- ziemniaki i wyroby ziemniaczane - 1 z 2 skarg zasadnych
Inspektorzy IJHARS uznali za bezzasadne skargi konsumentów na jakość następujących grup towarowych:
- ryby i przetwory rybne - 3 skargi
- miód - 1 skarga
- zioła i przyprawy - 1 skarga
- owoce i warzywa suszone - 1 skarga
9340055
1