Towarzystwo Promocji Ryb – Pan Karp w dniach 16-18 lutego 2015 roku w hotelu FILMAR w Toruniu organizuje II zjazd Rybackiego Uniwersytetu Prawniczego.
- Wychodząc na przeciw postulatom uczestników szkolenia, z których większość podejmuje lub zamierza podjąć w swoich obiektach akwakultury działalność przetwórczą, w sesji poświęconej prawu żywnościowemu przedstawione zostaną prelekcje poświęcone: wymaganiom prawnym przy sprzedaży bezpośredniej (SB), a także przy działalności przetwórczej - marginalnej ograniczonej i lokalnej (MOL) – informuje towarzystwo Promocji Ryb.
W trakcie Zjazdu omówiony zostanie także wpływ technologii przetwórczych na jakość i bezpieczeństwo produktów z ryb słodkowodnych w aspekcie wymagań ustawodawstwa krajowego, europejskiego i światowego, a rozwinięciem tego tematu będzie wykład na temat technik sensorycznych wykorzystywanych w kształtowaniu i wprowadzaniu produktu na rynek oraz wymogów prawnych odnośnie etykietowania produktów rybnych.