Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

IERiGŻ spodziewa się spadku produkcji mięsa w II półroczu 2008 i w 2009 r.

15 października 2008
Eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej przewidują, że w dalszej części tego roku oraz w 2009 roku spadnie produkcja podstawowych rodzajów mięsa. "Ocenia się, że w 2008 roku produkcja wołowiny wzrośnie o 3 proc., wieprzowiny spadnie o 10 proc., a drobiu wzrośnie o 6 proc. W rezultacie produkcja trzech podstawowych rodzajów żywca w wadze bitej ciepłej będzie mniejsza o 4 proc. niż w 2007 roku" - napisano w analizie rynku mięsa.

Z prognoz IERiGŻ wynika, że w II półroczu łączna produkcja obniży się o 6 proc., gdyż produkcja drobiu wzrośnie o 2 proc., a produkcja trzody będzie mniejsza niż w II półroczu 2007 roku o 12 proc., a w porównaniu z II półroczem 2006 roku o 15 proc.

"Przewiduje się, że w 2009 roku wystąpi dalszy spadek produkcji trzody o ok. 3-5 proc. W I półroczu wyniesie on prawdopodobnie około 10 proc. w porównaniu z I półroczem 2008 roku i o 16 proc. w stosunku do I półrocza 2007 roku. Ocena II półrocza nie może jeszcze być jednoznaczna. Co prawda zakłada się, że produkcja trzody w tym okresie będzie już o 3 proc. większa niż w II półroczu 2008 roku, ale pod warunkiem dużego spadku cen zbóż w obrocie targowiskowym oraz cen pasz przemysłowych w okresie jesienno-zimowym i prognozowanego wzrostu cen skupu trzody w tym okresie" - napisano w raporcie.

Z ocen IERiGŻ wynika, że przy przewidywanym spadku produkcji trzody chlewnej w II półroczu 2008 roku, poziom cen detalicznych i spożycia wieprzowiny będzie zależał, podobnie jak w I półroczu, od salda obrotów zagranicznych wieprzowiną, a więc od kształtowania się cen wieprzowiny wyrażonych w euro, w Polsce i w Unii Europejskiej.

"Jeśli przeciętne ceny w Unii Europejskiej będą nadal niższe niż w Polsce, to import będzie rósł, a eksport malał. Mimo to stopa wzrostu cen detalicznych wieprzowiny na jesieni może być wyższa niż w czerwcu, a spadek spożycia wieprzowiny w II półroczu może być większy niż w I półroczu i wynieść około 1,5-2 kg/osobę" - napisano.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę