IERiGŻ: Spada konsumpcja ziemniaków, masła, wołowiny, tłuszczów wieprzowych i cukru
15 kwietnia 2011
- Oczekiwania dotyczące podstawowych wielkości makroekonomicznych w gospodarce pozwalają szacować, że w 2011 r. dochody realne do dyspozycji brutto w sektorze gospodarstw domowych będą się kształtować na poziomie o 2,5-3,0 proc. wyższym od notowanego w 2010 roku. W tych warunkach szanse na wzrost krajowego popytu na żywność są niewielkie - podał IERiGŻ.
IERiGŻ przewiduje, że w 2011 r. utrzyma się, obserwowana w latach wcześniejszych, spadkowa tendencja spożycia ziemniaków, przy stabilizacji spożycia artykułów zbożowych.
- Wzrośnie bilansowa konsumpcja warzyw i owoców, przy założeniu, że nieurodzaj drugi rok z rzędu się nie powtórzy. Możliwy jest niewielki wzrost konsumpcji tłuszczów roślinnych, rekompensujący spadek konsumpcji masła. Nie oczekuje się istotnych zmian w konsumpcji ryb i jaj. Zwiększy się konsumpcja mięsa drobiowego, przy spadku popytu na wołowinę - napisano.
- W 2011 r. spożycie mięsa wieprzowego będzie prawdopodobnie mniejsze niż w roku poprzednim, przy czym w I półroczu 2011 r. utrzyma się na poziomie sprzed roku, a w II półroczu, w wyniku spodziewanego zmniejszenia produkcji i podaży żywca wieprzowego, ulegnie redukcji. Spadek produkcji trzody w drugiej połowie 2011 r. znajdzie odzwierciedlenie w obniżeniu się spożycia tłuszczów wieprzowych. W warunkach spodziewanego niewielkiego wzrostu produkcji mleka i ożywienia eksportu, spożycie artykułów mleczarskich w 2011 r. będzie się kształtować na poziomie zbliżonym do notowanego w roku poprzednim. W 2011 r. spadnie przypuszczalnie konsumpcja cukru - dodano.