Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

IERiGŻ Produkcja mięsa drobiowego wzrośnie w br. o ponad 8 proc.

3 grudnia 2015
Produkcja mięsa drobiowego w tym roku wzrośnie do ok. 1mln 350 tys. ton, czyli o ponad 8 proc., a eksport o ponad 17 proc. do ok. 400 tys. ton - wynika z prognoz Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ).

"W drugiej połowie 2010 roku przewiduje się wzrost produkcji mięsa drobiowego do 718 tys. ton i spowolnienie dynamiki wzrostu eksportu drobiu. Jego wolumen utrzyma się nadal na bardzo wysokim poziomie. Zmienią się jednak proporcje w rozdysponowaniu całkowitej podaży mięsa drobiu. Przyrost sprzedaży zagranicznej stanowić będzie już tylko ok. 25-30 proc. całego prognozowanego przyrostu podaży w tym okresie. Na zagospodarowanie na rynku wewnętrznym pozostanie więc znacząco, bo o ponad 8 proc. więcej mięsa drobiu niż przed rokiem i więcej niż w pierwszym półroczu 2010 roku" - napisano w prognozie.

"W skali całego 2010 roku przewidywany jest wzrost produkcji mięsa drobiowego do ok. 1.350 tys. ton, tj. o ponad 8 proc., a wywozu o ponad 17 proc. do ok. 400 tys. ton. Na zużycie w kraju pozostanie o 4 proc. więcej tego mięsa niż przed rokiem. W podobnej skali zwiększy się prawdopodobnie krajowa konsumpcja drobiu" - dodano.

Zdaniem autorów prognozy, dynamika wzrostu konsumpcji drobiu w 2010 r. wyniesie ok. 4 proc.

W ich opinii, drożejące w II półroczu pasze przełożą się na wyższe ceny żywca drobiowego, jednak prognozowane kształtowanie się relacji podaży i popytu na krajowym rynku nie pozwoli prawdopodobnie na pełne zrekompensowanie rosnących kosztów wyższymi cenami skupu żywca.

"Przewiduje się, że ceny brojlerów mogą być wyższe o 5-10 proc., a ceny pasz przemysłowych o 10-15 proc. Opłacalność produkcji drobiu będzie więc niższa niż w pierwszej połowie 2010 roku. Wyższe koszty żywca i zmiany stawek podatku VAT mogą się też przyczynić do ograniczenia marży przetwórczej i handlowej. Wysoki poziom sprzedaży zagranicznej powinien jednak zamortyzować negatywne skutki przewidywanych wyższych kosztów w sektorze drobiarskim" - napisano.

IERiGŻ prognozuje, że w 2011 roku produkcja mięsa drobiowego będzie o 6-7 proc. większa niż w roku 2010 i wyniesie ok. 1 mln 440 tys. ton.

"Sprzedaż zagraniczna wzrośnie prawdopodobnie o ok. 12 proc. do 450 tys. ton, a konsumpcja wewnętrzna o niecałe 4 proc. Korzystnie na perspektywy dla rynku drobiarskiego wpływać będzie prognozowane ponowne załamanie się rynku wieprzowiny. W pierwszej połowie 2010 roku mięso drobiowe było tańsze niż przed rokiem, mimo wzrostu cen detalicznych w pierwszych sześciu miesiącach bieżącego roku. Jednak siła nabywcza polskich konsumentów w 2011 roku zwiększy się jedynie nieznacznie, co będzie hamować wzrost spożycia. Może to oznaczać pogorszenie koniunktury w drobiarstwie, gdyż rosnące notowania surowców rolnych na światowych rynkach i gorsze tegoroczne zbiory w Polsce będą wywierać presję na wzrost cen pasz przemysłowych również w 2011 roku" - napisano.

"Z kolei zmiany VAT przełożą się na wyższe koszty produkcji i dystrybucji mięsa drobiowego. W tej sytuacji wiele zależy od kształtowania się eksportu. Jeśli utrzyma się jego wysoki poziom i wzrostowa tendencja rozwojowa, wpłynie to korzystnie na stabilizację rynku i rentowność produkcji żywca i mięsa drobiowego. Nie należy jednak oczekiwać w 2011 roku wzrostu opłacalności produkcji drobiarskiej w relacji do 2010 roku" - dodano


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę