W październiku 2014 r., w porównaniu z wrześniem br., w skupie na rynek produktów świeżych niższe były ceny skupu kalafiorów gruntowych (o 25%), cebuli (o 20%), buraków ćwikłowych (o 7%), marchwi (o 5%) i pieczarek (o 4%). Wzrosły natomiast ceny skupu pomidorów szklarniowych (o 57%) i pomidorów gruntowych (o 22%).
Stabilne były ceny skupu kapusty białej. W zakładach przetwórczych wzrosły ceny buraków ćwikłowych (o 7%), kalafiorów różyczkowanych (o 5%) i kapusty białej (o 3%) Obniżyły się ceny skupu marchwi na kostkę (o 4%). W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny ziemniaków (o 10%) i buraków ćwikłowych (o 2%).
Obniżyły się ceny skupu pomidorów spod osłon (o 14%), kapusty pekińskiej (o 33%), kapusty białej (o 23%), marchwi i papryki czerwonej (po 6%) i cebuli (o 2 %). W handlu hurtowym wzrosły ceny ogórków gruntowych (o 150%), ogórków spod osłon (o 132%)
i pomidorów gruntowych (o 9%). Obniżyły się ceny pomidorów spod osłon (o 28%), kalafiorów gruntowych (o 25%), cebuli (o 11%), kapusty białej (o 8%) i marchwi (o 5%).
W relacji do października ub.r., potaniała większość gatunków warzyw, na rynku krajowym, w eksporcie i w przetwórstwie, przy czym w zależności od kierunku zagospodarowania najbardziej: kapusta biała (o 50-67%), cebula (o 46-62%), buraki ćwikłowe (o 28-40%) i marchew ( o 23-30%). Na rynkach hurtowych obniżyły się ceny większości gatunków warzyw, a najbardziej: cebuli (o 48%), kapusty białej (o 41%), buraków ćwikłowych i kalafiorów gruntowych (po 25%), pomidorów spod osłon (o 24%) i marchwi (o 17%). Odnotowano wzrost cen hurtowych ogórków spod osłon (o 58%) i pomidorów gruntowych (o 40 %).
We wrześniu br., w stosunku do sierpnia br., obniżyły się ceny detaliczne większości gatunków warzyw: cebuli (o 34%), selerów (o 14%), buraków ćwikłowych (o 12%), porów (o 11%), papryki (o 9%), marchwi (o 8%). Wzrosły natomiast ceny pomidorów (o 43%) i kalafiorów (o 29%).
W relacji do cen detalicznych z września 2013r. potaniały ogórki gruntowe (o 35%), cebula (o 29%), pory (o 14%), marchew i buraki ćwikłowe (po 12%) oraz papryka i kalafiory (po 10%). Jedynie selery zdrożały (o 3%). Wśród przetworów warzywnych zmiany cen nie przekraczały 1%.
W sierpniu 2014r., w stosunku do analogicznego miesiąca w 2013r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych wyprodukowano więcej konserw warzywnych (o 71 %), soku pomidorowego (o 33%), marynat (o 11 %) i warzyw mrożonych (o 7%).
W sierpniu 2014r. eksport warzyw świeżych wyniósł 33,4 tys.t, a jego wartość 16,9 mln EUR. W porównaniu z sierpniem 2013 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych spadł o 18%, a jego wartość obniżyła się o 22%. Po spadku eksportu przyczyniła się niższa niż rok temu sprzedaż marchwi (o 44%) i pomidorów (o 27%).W tym samym okresie wyeksportowano 35,7 tys.t przetworów warzywnych o wartości 29,0 mln EUR. W stosunku do sierpnia 2013r., wolumen eksportu przetworów warzywnych obniżył się o 19%, a jego wartość spadła o 6%. Mniej niż w lipcu 2013r. sprzedano suszy (o 50%) i mrożonek (o 23%). W sierpniu 2014r. zaimportowano 15,0 tys. t warzyw świeżych o wartości 8,9 mln EUR. W relacji do sierpnia 2013 r. import warzyw świeżych wzrósł o 2%, a jego wartość była większa o 7%. Większy import spowodowany był wzrostem przywozu pomidorów (o 69%), cebuli (o 57%) i papryki (o 6%). Import przetworów warzywnych wyniósł 12,9 tys. t, a jego wartość 14,4 mln EUR. W tym czasie stwierdzono spadek wolumenu (o 10%) importu przetworów warzywnych przy niższej (o 2%) wartości. Mniej zaimportowano przede wszystkim koncentratu pomidorowego (o 31%) i mrożonek (o 4%).
Saldo handlu zagranicznego świeżymi warzywami w sierpniu br. było dodatnie i wyniosło 8,0 mln EUR, a przetworami warzywnymi 14,6 mln EUR. W stosunku do sierpnia ub.r. saldo w handlu świeżymi warzywami było mniejsze o 5,5 mln EUR, a w handlu przetworami warzywnymi saldo obniżyło się o 1,7 mln EUR.
7506679
1