OPOLAGRA_2025

I Walne Zgromadzenie Członków Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego

19 maja 2006

- Gdybyśmy jedli nasze tradycyjne produkty, bylibyśmy zdrowsi. Prawdziwa polska szynka to taka, gdzie w procesie produkcji z 1 kg mięsa otrzymuje się około 0,8 kg wyrobu, a nie jak czasami bywa z 1 kg mięsa – 2 kg szynki – powiedział wczoraj Andrzej Lepper na I Walnym Zgromadzeniu Członków Polskiej Izby Produktu Regianalnego i Lokalnego.

Wczoraj w ministerstwie odbyło się I Walne Zgromadzenie Członków Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Wziął w nim udział wicepremier, minister rolnictwa i rozwoju wsi Andrzej Lepper.

- Gdybyśmy jedli nasze tradycyjne produkty, bylibyśmy zdrowsi. Prawdziwa polska szynka to taka, gdzie w procesie produkcji z 1 kg mięsa otrzymuje się około 0,8 kg wyrobu, a nie jak czasami bywa z 1 kg mięsa – 2 kg szynki” – powiedział wicepremier.

Uczestniczący w spotkaniu przedstawiciele Biura Oznaczeń Geograficznych i Promocji MRiRW, przedstawili aktualną sytuację związaną z rejestracją i promocją produktów regionalnych i tradycyjnych oraz zaprezentowali plany resortu dotyczące rozwoju tego sektora.

Podczas zgromadzenia debatowano m.in. nad strategią rozwoju Izby oraz całego rynku produktów regionalnych i tradycyjnych w Polsce oraz tworzeniem oddziałów terenowych Izby. Przedstawiono także założenia do krajowego systemu wyróżniania i certyfikacji produktów wysokiej jakości („Tradycja, jakość”) tworzonego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego.

- Producenci produktów tradycyjnych i regionalnych mogą liczyć na naszą pomoc. Będę wspierał inicjatywy promujące takie wyroby” – stwierdził wicepremier A. Lepper .

Zgromadzenie nie mogło się odbyć bez możliwości spróbowania bodaj kilku proaduktów regionalnych. Wicepremier spróbował, produkowanych na Podkarpaciu gomółek.

Warto dodać, że Izba jest organizacją, która zrzesza producentów żywności wysokiej jakości – producentów wyrobów regionalnych, tradycyjnych i lokalnych. Prezesem Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego jest Grzegorz Russak, zaś funkcję Przewodniczącego Rady Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego pełni Henryk Wujec.

Głównym celem powstania Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego jest wspieranie wytwórców produktów regionalnych i tradycyjnych, promowanie tych produktów oraz inicjowanie działań na rzecz zapewnienia wyższej jakości wyrobów dostępnych na rynku. Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego chce dotrzeć do świadomości społecznej z informacją na temat roli, jaką odgrywają te produkty na rynku europejskim i jaką powinny odgrywać w Polsce.


POWIĄZANE

Kilka dekad temu, kiedy grypa ptaków była jedynie odległym zagrożeniem, nikt nie...

Rząd Donalda Tuska uzyskał wczoraj w Sejmie wotum zaufania, jednak z sondażu Uni...

Podpisana została pierwsza umowa w ramach unijnego instrumentu gwarancji kredytó...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę