MERCOSUR1
TSW_XV_2025

I dzień Polagry Food

5 stycznia 2016
W poniedziałek w Poznaniu na terenach Międzynarodowych Targów Poznańskich odbyły się uroczystości oficjalnego otwarcia międzynarodowych targów Polagra -Food, Polagra-Tech ,Gastro Trendy oraz Taropak.
Otwarcie poprzedziła konferencja prasowa ministra rolnictwa i rozwoju wsi Marka Sawickiego oraz prezesa Zarządu Międzynarodowych Targów Poznańskich Andrzeja Byrta.

„To największe święto polskiej żywności. Polskie rolnictwo ze względu na dobre produkty i sposób wytwarzania jest jednym z najlepszych, najbezpieczniejszych w Europie. Od kilku lat jesteśmy krajem o nadwyżkowej produkcji. Wartość naszego eksportu za ubiegły rok przekroczyła 12 mld euro przy dodatnim bilansie wynoszącym 2,1 mld euro. To ponad 10 % całego krajowego eksportu” – powiedział minister Marek Sawicki.

Podkreślił, że bardzo go cieszy obecność na tych targach dziennikarzy mediów polonijnych, którzy licznie przyjechali do Poznania na XVIII Światowe Forum Mediów Polonijnych. „Macie tu Państwo możliwość przypomnienia sobie smaków dzieciństwa lub poznania produktów wytwarzanych przez waszych przodków. To niezapomniane smaki i wrażenia” – powiedział minister.

Minister przypomniał, że minister rolnictwa kraju UE nie ma do dyspozycji krajowych instrumentów regulacji rynków rolnych, może natomiast stwarzać warunki do rozwoju produkcji i eksportu. „Zabiegamy o zwiększenie możliwości eksportu. Na targach są wiceministrowie rolnictwa Federacji Rosyjskiej oraz Chin. To rynki o które zabiegamy. Podjąłem już działania w celu stworzenia warunków do eksportu naszej żywności do Singapuru i Wietnamu. Zabiegam także o rynki arabskie, które przejawiają zainteresowanie polskimi produktami mleczarskimi” – poinformował minister.

Prezes Byrt przypomniał, że targi Polagra rozwijają się do 25 lat dostosowując swoją formułę do potrzeb klientów.

„Rozwój tych targów świadczy o znaczeniu, jakie ma dla polskiej gospodarki rolnictwo. To okazja do zapoznania się z szerokim asortymentem produktów mięsnych, mleczarskich, cukierniczych, ryb, ziół, przypraw, win, wódek i likierów. Są tu także prezentacje żywności zdrowej i dietetycznej. W tym roku Polagra została podzielona na cztery salony tematyczne: Salon Wyrobów Spożywczych, Salon Win i Alkoholi, Salon Franchisingu i Salon Wyposażenia Sklepów. W tym roku w Polagrze uczestniczy 1200 wystawców z 30 krajów, którzy swoją ofertę przedstawiają na prawie 10 tys. m2 powierzchni. To największa powierzchnia prezentacji takich produktów w Polsce” – podkreślił Prezes MTP.

W dwóch pierwszych salonach prezentowana jest bogata oferta producentów, dystrybutorów, hurtowników i sprzedawców detalicznych działających w branży spożywczej. Są tu także nowości rynkowe m.in. z zakresu wyrobów spożywczych, napojów, alkoholi, parafarmaceutyków i dodatków dietetycznych. Kolejne dwa salony: Franchisingu i Wyposażenia Sklepów, stwarzają możliwość nawiązania kontaktów wszystkich zainteresowanych systemem sprzedaży oraz poznania najnowszych rozwiązań w zakresie aranżacji przestrzeni handlowej .

Otwierając targi Polagra – Food, Polagra – Tech, Gastro Trendy i Taropak minister Marek Sawicki podkreślił, że tak szerokie spotkanie branży spożywczej jest okazją do najlepszej promocji polskiej żywności, która zachowała swój tradycyjny smak i zapach.

„Polskie produkty tradycyjne to część naszego dziedzictwa kulturowego. Niepowtarzalny smak, zapach polskiego chleba wypływa z naszej tradycji i kultury, to sól naszej ziemi. To coś tak trwałego, jak poezja Mickiewicza, proza Reymonta, czy muzyka Chopina. To powrót do korzeni, przypomnienie o naszej polskości i umiłowaniu ziemi” – powiedział minister.

Polagra Food jest nie tylko największą tego typu imprezą w Polsce, ale ma też swoją znaczącą pozycję na targowej mapie Europy. Jest to doskonałe miejsce na zapoznanie się z najnowszymi produktami i wymianę doświadczeń w ramach bardzo szeroko rozumianej branży żywnościowej. To święto przedłużające atmosferę odbywających się jesienią dożynek” – podkreślił szef resortu.

Podczas gali prestiżowym wyróżnieniem - Złotym Medalem Międzynarodowych Targów Poznańskich - uhonorowanych zostało 35 produktów.

- 23 produkty prezentowane na targach Folagra-Food,

- 2 produkty prezentowane na targach Gastro Trendy

- 10 produktów wystawianych na tarach Polagra-Tech

W konkursie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi na najciekawszą promocję na targach Polagra - Food 2010 puchary ministra zdobyły trzy stoiska:

    * Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego – za prezentację oferty regionalnej oraz walorów turystycznych województwa;
    * Polskiej Federacji Branży Mięsnej – za ciekawy pomysł na wspólną prezentacje bogatej oferty polskich wyrobów mięsnych;
    * Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu – za atrakcyjną prezentacje produktów mleczarskich oraz profesjonalną i miłą obsługę.

Podczas targów Polagra Food odbywa się także Światowy Kongres Piekarzy. Otwierając to targowe wydarzenie minister podkreślił, że jesteśmy krajem z dużymi tradycjami w dziedzinie wypieku pieczywa. „Polska to kraj, gdzie przez uszanowanie podnosi się z ziemi każdą okruszynę chleba. Nie może go nikomu zabraknąć” – podkreślił minister.

Tegorocznej edycji Polagry-Food towarzyszy salon „Smaki Regionów". Celem tego wydarzenia jest promocja żywności tradycyjnej i ekologicznej oraz jednoczenie środowisk.

„Lekarze zajmują się leczeniem chorób, natomiast o zdrowie ludzi dbają tak naprawdę producenci żywności. To od nich zależy jak będziemy się odżywiać. Wszystkie polskie produkty regionalne i tradycyjne są ekologiczne, a oprócz tego mają wysokie walory odżywcze, posiadają także niepowtarzalny smak i aromat. Dlatego Polagra - Food jest bardzo dobrym miejscem na ich promocję” – zaznaczył minister otwierające imprezę.

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zorganizowało w tym pawilonie specjalne stoisko, gdzie prowadzone jest doradztwo w zakresie ubiegania się o certyfikaty i podejmowania produkcji żywności metodami ekologicznymi. Unikatowe wyroby prezentują tu mali, lokalni przetwórcy i producenci.

Minister Marek Sawicki stwierdził, że pawilon ten adresowany jest do szerokiego grona zwiedzających. „Jestem przekonany, że ekspozycja będzie się cieszyć dużym powodzeniem. Polskie rolnictwo ma doskonałe tradycje oraz warunki do produkowania wspaniałych, smacznych i zdrowych produktów. Konsumenci coraz częściej zainteresowani są żywnością wysokiej jakości, którą jednocześnie charakteryzuje wyjątkowa, tradycyjna metodą produkcji. Ze względu na dużą różnorodność produktów wprowadzanych na rynek konsumenci oczekują jasnych i wyczerpujących informacji na temat jakości i pochodzenia produktu rolnego lub artykułu spożywczego, dlatego są zainteresowani zarówno naszą żywnością ekologiczną jak i tradycyjną” – powiedział.

We współpracy z ministerstwem rolnictwa i rozwoju wsi w ramach „Smaków Regionów" zorganizowane zostało seminarium pt. „Perspektywy rozwoju systemu chronionych nazw pochodzenia, chronionych oznaczeń geograficznych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności".

Na targach Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zorganizowało także stoisko informacyjno-promocyjne, gdzie przedstawiciele resortu propagują ideę Programu „Poznaj Dobrą Żywność”. Prowadzone na stoisku profesjonalne konsultacje oraz degustacje produktów pozwalają przybliżyć gościom, zarówno polskim, jak i zagranicznym, atrakcyjność żywności wysokiej jakości oznaczonej znakiem Programu PDŻ.

„Jestem przekonany, że każdy kto odwiedzi Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych Polagra Food w Poznaniu znajdzie coś interesującego dla siebie i będzie tu zawsze wracał” – zapewniał dziennikarzy minister Marek Sawicki podczas zorganizowanej, jeszcze przed otwarciem Targów, konferencji prasowej.


POWIĄZANE

W ostatnich latach przemysł rozrywkowy w Polsce przechodzi dynamiczne zmiany. Dz...

W dzisiejszym świecie, w którym technologia jest nieodłącznym elementem życia co...

W dzisiejszym świecie zmiany w gospodarce zachodzą w zastraszającym tempie. Prze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę