A_BIO_AGRO_950

Holendrzy kupują coraz więcej żywności organicznej

5 stycznia 2016

W pierwszych III kwartałach 2010 roku sprzedaż żywności organicznej w holenderskich sklepach zwiększyła się aż o jedną piątą w porównaniu z analogicznym okresem 2009 roku - podaje FAMMU/FAPA.
Był to największy wzrost sprzedaży odnotowany w ciągu ostatniej dekady. Wartość sprzedanych produktów wyniosła blisko 230 mln euro.

Największy wzrost handlu dotyczył produktów mleczarskich, ale także organicznie produkowanej herbaty, kawy, kakao oraz mięsa. Zdaniem ekspertów holenderskich wzrost popularności produktów organicznych wynika w dużej mierze z zastosowania lepszych opakowań przy tego typu towarach.

W ostatnich latach w Holandii zwiększyła się także paleta sprzedaży produktów organicznych.


POWIĄZANE

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...

Specjalistka ds. żywienia mówi o szkodliwych mitach dietetycznych  Dieta bezglut...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę