FAMMU/FAPA podała, że w eksporcie warzyw szklarniowych (holenderskich) dominowały jak co roku pomidory, których w roku 2012 wysłano łącznie 721,4 tys. ton wobec 738,2 tys. ton rok wcześniej.
Na drugim miejscu znalazły się ogórki z wynikiem 301,7 tys. ton oraz kolejno słodka papryka - 294,1 tys. ton oraz bakłażany z wynikiem nieco ponad 36,0 tys. ton. W sumie w minionym roku Holendrzy zaimportowali łącznie 638,0 tys. ton warzyw szklarniowych wobec 708,0 tys. ton w roku 2011.
W sumie sumując wysyłkę warzyw szklarniowych tych pochodzących z rodzimych zbiorów oraz częściowo tych pochodzących z reeksportu Holandia w roku 2012 wysłała poza granice łącznie wszystkich warzyw szklarniowych 1,955 mln ton wobec 2,076 mln ton rok wcześniej oraz 1,929 mln ton w roku 2010. Największymi odbiorcami holenderskich warzyw są od lat Niemcy, następnie Wielka Brytania, Szwecja oraz Francja i Czechy.
W sumie w roku 2012 produkcja warzyw szklarniowych to 1,607 mln ton wobec 1,605 mln ton w roku 2011 oraz 1,656 mln ton w roku 2010. Najwięcej w minionym roku zebrano pomidorów 805,0 tys. ton oraz 410,0 tys. ton ogórków i 345,0 tys. ton papryki słodkiej.