MERCOSUR1
TSW_XV_2025

HODOWLA

1 września 2004

W ramach ekspozycji w pawilonie 15b zaprezentują swoje produkty firmy specjalizujące się w produkcji urządzeń stosowanych w weterynarii oraz hodowli zwierzęcej, a także firmy mające w ofercie bogaty wachlarz pasz i dodatków paszowych oraz materiał zarodowy zwierząt. Wśród największych wystawców warto wymienić m. in.: Big Dutchman Polska, Indoor Group, VHP, Wesstron Produkt, Chore-Time Europe, Kovobel z Czech, Womar, Thomas Beton Vertriebs, Aco Durofarm z Niemiec, Eco Therm-Polska, Roxell z Belgii, Agrobel z Belgii, Mopol, Rolstal Pawłowski, Bentley Polska, Euromet-Bis, I-Tek Polska, S.A.C. Polska, Spółdzielnia Inwestycji i Budownictwa w Łowiczu, Delaval, A-Lima-Bis, Westfaliasurge Polska, Stacja Hodowli i Unasienniania Zwierząt w Bydgoszczy, Małopolskie Centrum Biotechniki, Mazowieckie Centrum Hodowli i Rozrodu Zwierząt z Łowicza, Wielkopolskie Centrum Hodowli  i Rozrodu Zwierząt w Poznaniu Z/S w Tulcach oraz Firma SANO, która jest liderem  z branży pasz.

IV Forum Rolnicze – wszystko o hodowli zwierząt

W części konferencyjnej na uwagę zasługuje bogaty program VI Forum Rolniczego, podczas którego omówione zostaną tematy związane z hodowlą następujących grup zwierząt: bydła mięsnego, bydła mlecznego, drobiu, trzody chlewnej, owiec i kóz, koni, pszczół, królików, nutrii, strusi i ryb. Na forum poruszone zostaną także problemy weterynaryjne.

Polska ekstraklasa hodowlana, czyli XIX Krajowa Wystawa Zwierząt Hodowlanych

Najważniejszym wydarzeniem związanym z tematem hodowli będzie XIX Krajowa Wystawa Zwierząt Hodowlanych. Jest ona organizowana przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Krajowe Centrum Hodowli Zwierząt oraz związki hodowców i Międzynarodowe Targi Poznańskie.

W pawilonie numer 1 pokazywane będzie krajowe bydło mleczne oraz krowy mięsne
z cielętami. Krajowe bydło mięsne będzie można także zobaczyć w pawilonie numer 2. Bydło mięsne i mleczne prezentowane przez spółki polsko-zagraniczne zamieszka na czas Wystawy
w pawilonie 16.

Dój bydła mlecznego obsługiwać będą renomowane firmy – DeLaval, A-Lima-Bis, WestfaliaSurge. Będzie można także obejrzeć urządzenia do komputerowego dozowania paszy oraz mechaniczną myjkę bydła.

W pawilonie 2, oprócz bydła, rozgoszczą się owce ras hodowlanych, kilka stad strusi, a na balkonie będzie można zobaczyć drób i ekspozycję pszczelarską.

Pawilon 7 poświęcony będzie koniom. To tu, na dużym ringu, będzie można obejrzeć prezentację najpiękniejszych koni oraz pokazy końskie. Ciekawostką będzie wierzchowa próba klaczy obejmująca skoki luzem w tzw. korytarzu i ocenę klaczy pod siodłem i jeźdźcem testowym. Natomiast na sobotę i niedzielę przewidziano pokazy zaprzęgów, kucy, kadryla i „policji konnej”. W pawilonie 7 będzie można obejrzeć kuce i konie małe. Natomiast konie duże – w tym konie czystej krwi arabskiej i pełnej krwi angielskiej ulokowano w pawilonie 16.

Trzodę chlewną umieszczono w pawilonie 12. Na balkonie tegoż pawilonu podziwiać będzie można zwierzęta futerkowe – króliki, nutrie, lisy. Po raz pierwszy pokazywane będą także tchórze hodowlane. Nowością na KWZH będą stada gołębi rasowych umieszczone również w pawilonie 12. Tu także prezentowany będzie drób ozdobny. Natomiast elitarna hodowla szynszyli, z racji delikatnej psychiki tych zwierząt, zajmie niewielki, cichy pawilon numer 13.

Najlepsze okazy zwierząt zostaną wyróżnione tytułami Super Czempionów i Czempionów XIX Krajowej Wystawy Zwierząt Hodowlanych. Nagrodzone zwierzęta będzie można oglądać podczas prezentacji na ringach w pawilonach. Przewidywana jest także aukcja bydła mięsnego i mlecznego.

Tegoroczna wystawa będzie o niemal 20% większa od poprzedniej – zaprezentowane zostanie na niej około 1350 zwierząt nie licząc ryb śródlądowych i rodzin pszczelich.

Ważne jest także to, że swój udział w przebiegu wystawy będą miały wielkopolskie szkoły rolnicze.

W tym roku, jako integralna część Krajowej Wystawy Zwierząt Hodowlanych, przygotowywana jest Wystawa Ras Rodzimych. Wystawie poświęcono część pawilonu 12, w którym zaprezentowane zostaną zwierzęta unikatowych ras polskich, stanowiących genetyczne dziedzictwo naszego kraju. Będą to między innymi: polska krowa czerwona, bydło białogrzbiete, konie rasy śląskiej i małopolskiej, hucuły i koniki polskie, świnia puławska, złotnicka biała i złotnicka pstra, owce wrzosówki, świniarki, owce uhruskie, wielkopolskie oraz barwna owca górska. Będzie można także zobaczyć rodzimą rasę szynszyli – szynszylę beżową. Temat ras rodzimych stanie się również myślą przewodnią cyklu seminariów „Rasy rodzime – hobby czy potrzeba”, a całości towarzyszyć będzie wystawa osiągnięć naukowych polskiej hodowli.

W Wiosce Degustacyjnej będzie można popróbować rzadkich gatunków mięs – między innymi wieprzowiny ze świń puławskich i złotnickich oraz strusiny. Serwowana będzie jajecznica z jaj strusich oraz wyroby z mleka koziego i owczego. Będzie można także podpatrzyć, w jaki sposób wykorzystywać miód jako dodatek do mięs, produktów mięsnych i innych potraw.

Wioska Degustacyjna ma zachęcić handlowców i przedstawicieli gastronomii do śmielszego sięgania po rzadki surowiec.


POWIĄZANE

W ostatnich latach przemysł rozrywkowy w Polsce przechodzi dynamiczne zmiany. Dz...

W dzisiejszym świecie, w którym technologia jest nieodłącznym elementem życia co...

W dzisiejszym świecie zmiany w gospodarce zachodzą w zastraszającym tempie. Prze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę