Hodowcy zbiorą więcej warzyw gruntowych w tym sezonie
5 października 2009
Mimo że niewystarczające uwilgotnienie gleby w kwietniu nie sprzyjało wschodom i wzrostowi warzyw gruntowych, późniejsze opady poprawiły stan plantacji. Na przełomie czerwca i lipca doszło nawet w niektórych regionach kraju do podtopienia upraw. Ostatecznie, późniejsza poprawa warunków pogodowych zadecydowała o uzyskaniu wyższych plonów w przypadku większości warzyw.
Szacunki mówią, że w 2009 roku zbiory warzyw gruntowych mogą osiągnąć poziom 4,75 mln ton wobec 4,43 mln ton w roku ubiegłym (wzrost w relacji rocznej o 7 proc.). W stosunku do średniej z lat 2001-2005 tegoroczne zbiory warzyw również powinny być wyższe, jednakże o 2 proc.
W porównaniu z rokiem ubiegłym, znacząco wyższe powinny być zbiory cebuli (wzrost o 11 proc., do 688 tys. t), marchwi (wzrost o 10proc. do 898 tys. t) oraz buraków (wzrost o 10 proc. do 352 tys. t). O 6 proc. wyższe w relacji rocznej powinny być również zbiory kapusty, które w 2009 roku wyniosą 1,27 mln ton. Na stabilnym poziomie w stosunku do ubiegłorocznego pozostanie produkcja kalafiorów, która prawdopodobnie osiągnie poziom 222 tys. t. Obniżą się natomiast zbiory ogórków, o 6 proc. Rok do roku, do 257 tys. ton.
Wyższe zbiory w przypadku większości gatunków warzyw są pochodną zarówno większego areału upraw, jak również poprawy plonowania. Niższe mają być plony jedynie pomidorów, ogórków oraz kalafiorów.