Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Hodowcy karpi mają zbyt

23 grudnia 2002

W tym roku w Polsce wyhodowano 20 tysięcy ton karpi. Tyle też zjedzą Polacy w czasie wigilii. Z powodu powodzi nie ma w tym roku na naszym rynku tanich czeskich ryb. Za to cena polskich po raz pierwszy od dziesięciu lat wzrosła, i to o jeden złoty na kilogramie.

Dwa Gospodarstwa Rybackie Lasów Państwowych w Krogulnej i w Niemodlinie na Opolszczyźnie nie mają problemów ze sprzedażą ryb. Rybacy, którzy je hodują nie obawiają się konkurencji małych prywatnych stawów hodowlanych. Ich ryby żyją w leśnych stawach z czysta wodą i są karmione ziarnem oraz owadami. To właściwie ekologiczne hodowle. 

Gospodarstwa rybackie leśników to w tej chwili dochodowe samodzielne zakłady produkcyjne. Oprócz karpi hodują także sumy, amury, pstrągi, szczupaki, tołpygi, które też stają się świątecznym przysmakiem. Dostawcami karmy – zboża – są okoliczni rolnicy. Dzięki tym hodowlom mogą bez kłopotów sprzedać ziarno. 

Ze sprzedażą ryb nie mają też problemu rybacy z Milicza. Po raz pierwszy od wielu lat może zabraknąć karpi w ciągu ostatnich przedświątecznych dni – powiedział dyrektor jednego z największych w kraju przedsiębiorstw rybnych w Miliczu. Ryby trzeba wydobywać spod lodu  – zbiorniki pokrywa 16 centymetrowa warstwa lodu. Żeby wydobyć karpie z wodnych magazynów pracownicy gospodarstwa rybnego muszą skuć lód i przeciągnąć sieci pod wodą. Nie można spuścić wody, bo opadający lód zabiłby ryby. Te, które udało się wyjąć spod lodu sprzedawane są "od ręki". Gospodarstwo w Miliczu wyhodowało w tym roku 1650 ton karpi tzw. trzylatków. To o 150 ton mniej niż w ubiegłym roku. Podobnie jest w większości hodowli w kraju z powodu przetrzebionego dwa lata temu przez chorobę narybku. 

Średnia cena hurtowa za kilogram karpia wynosi w tym roku 7 złotych. Podobne ceny mają w tym roku Czesi. Jest to dodatkowy powód, dla którego nie ma w tym roku na naszym rynku ryb czeskich. Natomiast na wschodzie karpie zostały uwięzione pod gruba warstwą lodu. Na wrocławskich targowiskach kilogram karpia kosztuje 10 złotych. W hipermarketach cena ta waha się w granicach 6-8 zł.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę