OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Hity z Suwalszczyzny

12 kwietnia 2005

Sery dojrzewające z Wiżajn, sękacza oraz sielawę wigierską zaprezentowano w poniedziałek na konferencji poświęconej szansom suwalskich produktów regionalnych i tradycyjnych na rynku krajowym i europejskim.

Jak poinformowała szefowa Suwalskiej Izby Rolniczo-Turystycznej Elżbieta Niedziejko, konferencja miała przybliżyć lokalnym producentom nowe przepisy dotyczące produktów tradycyjnych.

"Producent lub grupa producentów musi udowodnić tradycje swojego produktu oraz ujawnić recepturę, co często jest dla nich barierą. Powoli jednak przełamują się i dowodem jest poniedziałkowe spotkanie, gdzie uczestniczyli producenci serów, sękaczy i sielawy wigierskiej" - dodała Niedziejko.

Wpis na ogólnokrajową listę tradycyjnych i regionalnych produktów jest początkiem starań do rejestracji, ochrony i promocji tych produktów w Unii Europejskiej. Według Elżbiety Niedziejko, może to trwać kilka lat.

Zaproponowane trzy produkty są jednymi z najbardziej rozpoznawalnych na rynku suwalskim. Z produkcji serów dojrzewających są znane gospodynie z dwóch miejscowości - Wiżajn i Rutki Tartak. Sękacz - ciasto z kilkudziesięciu jajek ze specyficznymi soplami - najbardziej znane było na pograniczu polsko-litewskim. Z kolei sielawa wigierska, ściśle związana z jeziorem Wigry, jest rarytasem w okolicznych barach i restauracjach.

Według organizatorów konferencji, najprawdopodobniej będą to pierwsze produkty lokalne z Suwalszczyzny, które znajdą się na liście.


POWIĄZANE

Związek Pracodawców Transport i Logistyka Polska (TLP) alarmuje: Bruksela finali...

Konsumenci zwracają większą uwagę na jakość i pochodzenie owoców i warzyw, chętn...

Z najnowszego komunikatu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi opublikowanym w PA...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę