Jak podała FAMMU/FAPA, w minionym roku Hiszpanie odnotowali spadek konsumpcji owoców i warzyw o 0,4% przy jednoczesnym wzroście o 4,4% wydatków na ten cel.
Spożycie owoców i warzyw w hiszpańskich domach w 2013 wyniosło 8,68 mln ton, o 0,4% mniej niż w 2012 roku, a główną przyczyną spadku było mniejsze spożycie owoców o 2,2% - wynoszące 4,67 mln ton. Większe niż przed rokiem było za to spożycie warzyw o 1,8% i wyniosło 2,92 mln
ton oraz ziemniaków o 1,9%, do wielkości 1,08 mln ton.
W sumie łączne wydatki na owoce i warzywa w 2013 roku osiągnęły wartość 11,93 mld euro - o 4,4% więcej niż w 2012 roku, przy czym wydatki na owoce wzrosły o 3,6% , osiągając 6,44 mld euro, a warzyw o 1,7% do 1,7 mld euro, a ziemniaków wzrosły o 30%, do 868 mln euro.
Największy spadek w konsumpcji świeżych owoców w 2013 roku odnotowały jabłka (-7,2 %), mandarynki (-8,6%) i gruszki (-14 %) oraz melony ( -3 %) i arbuzy (-0,1 %). Zwiększoną zaś konsumpcję zanotowano w przypadku wiśni (+18 %), truskawki (4,9 %) i winogron (4,2 %) .
najchętniej Hiszpanie spożywają pomarańcze, jabłka, melony i arbuzy .
Dla warzyw konsumpcja gospodarstw domowych wzrosła w przypadku zielonej fasoli (8,3 %), cukinii (5,6 %) i cebuli (4,1%). Mniej chętnie kupowano zaś pomidory i paprykę. W sumie najwięcej spośród warzyw kupiono pomidorów 689,0 tys. ton, cebuli - 359,0 tys. ton oraz papryki 234,0 tys. ton.
Owoce i warzywa zajmują pierwsze miejsce jeśli chodzi o ujecie ilościowe w zakupach poszczególnych gospodarstw domowych, podczas gdy mięso zajmuje największy udział pod względem wydatków konsumpcyjnych. W sumie zakupy owoców i warzyw w 2013 roku reprezentowały 28,3% wszystkich produktów kupionych do spożycia, z czego same owoce stanowiły 15,2% a ziemniaki i warzywa 13,1% ogółu. Ogólnie rzecz biorąc, całkowite wydatki Hiszpanów na żywność w 2013 roku wyniósł 101,25 mld euro, o 0,6% więcej niż w roku 2012.
9036602
1