FAMMU/FAPA podała za FEPEX-em (Hiszpańskie Stowarzyszenie Producentów i Eksporterów Owoców, Warzyw oraz Kwiatów), że hiszpański eksport owoców i warzyw świeżych w lutym bieżącego roku wzrósł o 11 proc. w ujęciu ilościowym i o 9 proc. w ujęciu wartościowym wobec analogicznego miesiąca 2012 roku.
W sumie wyeksportowano w omawianym miesiącu bieżącego roku 1,14 mln ton produktów ogrodnictwa o łącznej wartości 1,028 mln euro.
Tym samym zdaniem lokalnych eksporterów tendencja rosnąca w rodzimym eksporcie utrzymuje się już kolejny miesiąc z rzędu. Wolumen lutowej wysyłki owoców wzrósł w stosunku do analogicznego okresu rok wcześniej o 13% i wyniósł 615,5 tys. ton, natomiast w ujęciu wartościowym aż o 25% do wartości 514,3 mln euro. W przypadku eksportu warzyw świeżych ich wolumen wzrósł o 9% do około 528,6 tys. ton, a wartość tego eksportu była niższa o 3% i zamknęła się sumą 513,7 mln euro.
Dla porównania w lutym 2011 roku Hiszpanie wyeksportowali łącznie 1,031 mln ton owoców i warzyw za całkowitą sumę 942,3 mln euro. W sumie w okresie pierwszych dwóch miesięcy 2013 roku to jest w styczniu i lutym wyeksportowano łącznie 2,4 mln ton hiszpańskich, świeżych produktów ogrodnictwa za w sumie 2,126 mln euro