FAMMU/FAPA podała, że w lipcu br. eksport owoców i warzyw świeżych Hiszpanii wyniósł 738,7 tys. ton o łącznej wartości 572,5 mln euro. To zdecydowanie więcej wobec analogicznego miesiąca rok wcześniej, kiedy hiszpańscy eksporterzy wysłali aż o 29 proc. mniej towarów ujęciu ilościowym i wartości o 40 proc. niższej.
Tak znaczący poprzednioroczny spadek eksportu to wynik ówczesnej sytuacji na unijnym rynku owoców i warzyw - afera z bakterią E. Coli, która wpłynęła na redukcję eksportu nie tylko hiszpańskich owoców i warzyw. W stosunku do lipca 2010 r. również odnotowano wzrost wolumenu wysyłki o 17% w ujęciu ilościowym o 7 proc. w ujęciu wartościowym. W sumie w lipcu bieżącego roku Hiszpanie wyeksportowali 148,3 tys. ton świeżych warzyw z dominującymi w wysyłce cebulą - 27,6 tys. ton, pomidorami - 25,1 tys. ton czy słodką papryką - 23,9 tys. ton. Pozostałe ilości wyeksportowanych produktów ogrodnictwa stanowiły świeżę owoce z wynikiem 590,3 tys. ton. Co ciekawe tu dominowały przede wszystkim arbuzy - 137,3 tys. ton - tym samym odnotowały one aż 54-proc. wzrost wobec analogicznego miesiąca roku poprzedniego oraz melony z wynikiem 100,2 tys. ton. Ponadto spore ilości stanowiły również nektarynki z niecałym 100 tys. ton. W okresie pierwszych siedmiu miesięcy Hiszpania wyeksportowała łącznie 6,7 mln ton owoców i warzyw o wartości niecałych 3,8 mln euro, odnotowując tym samym 7-proc. wzrost w ujęciu ilościowym oraz 5-proc. w ujęciu wartościowym wobec okresu styczeń-lipiec 2011 r.
Eksport świeżych warzyw od początku stycznia do końca lipca 2012 r. wyniósł 2,7 mln ton o wartości 2,5 mln euro, a owoców odpowiednio 3,9 mln ton za sumę niecałych 1,9 mln euro. Tym samym w stosunku do tego samego okresu roku minionego eksport hiszpańskich owoców wzrósł o
9 proc. ujęciu ilościowym i odpowiednio o 4 proc. w przypadku warzyw.