FAMMU/FAPA informuje, że jak wynika z najnowszych danych hiszpańskiego Ministerstwa Rolnictwa (MARM), w bieżącym roku spodziewana produkcja brokułów w Hiszpanii powinna być nieco niższa niż w roku poprzednim.
Jak szacują lokalni producenci w 2011 roku powinno zostać zebrane około 358,3 tys. ton tych warzyw - czyli o niecałe 3% mniej niż w roku 2010, kiedy to produkcja zamknęła się wynikiem 368,0 tys. ton. Dla porównania zbiory w roku 2009 wyniosły niecałe 350,0 tys. ton. W bieżącym roku Hiszpanie odnotowali ponadto spadek powierzchni upraw brokułów - o 6% do wielkości 22,0 tys. ha wobec 23,4 tys. ha w roku 2010.
W okresie od stycznia do końca czerwca bieżącego roku, jak poinformowało Hiszpańskie Stowarzyszenie Producentów i Eksporterów, łączna ilość wyeksportowanych z Hiszpanii warzyw kapustnych, z przewagą brokułów eksporcie, wyniosła nieco ponad 254,0 tys. ton.
Tym samym w omawianym okresie pierwszego półrocza bieżącego roku wolumen wysyłki warzyw kapustnych wzrósł o ponad 10% wobec 233,1 tys. ton w analogicznym okresie 2010 roku, a wartość spadła nieznacznie z poprzedniorocznych 228,3 mln EUR do obecnych 217,5 mln EUR.