Jak podała FAMMU/FAPA, w czerwcu bieżącego roku hiszpański eksport owoców i warzyw w ujęciu ilościowym wzrósł o 13 proc. w stosunku do analogicznego miesiąca rok wcześniej i wyniósł 666,3 mln euro. Jednocześnie w porównaniu z analogicznym okresem 2011 wzrósł również w ujęciu ilościowym - odpowiednio o 10 proc. do wielkości 819,9 tys. ton.
Największy wzrost w omawianym miesiącu bieżącego roku dotyczył eksportu hiszpańskich warzyw - w porównaniu do czerwca 2011 wyeksportowano ich o 22% więcej w ujęciu ilościowymi, a o 26% w ujęciu wartościowym - w sumie było to 226,6 tys. ton o wartości 165 mln euro. Przypadku eksportu owoców z Hiszpanii w czerwcu 2012 roku wysłano ich o 9% więcej w ujęciu wartościowym - za sumę 501 mln ero i o 6% w ujęciu ilościowym - łącznie 593,3 tys. ton.
W sumie według danych Fepex, począwszy od początku bieżącego roku do końca czerwca Hiszpania wyeksportowała łącznie o 5% więcej owoców i warzyw niż pierwszym półroczu 2011 - razem 5,9 mln ton o wartości również o 5% wyższej porównaniu do wspomnianego okresu przed rokiem - za sumę 3,77 mln euro. Wielkości tej od stycznia do końca czerwca eksport warzyw wyniósł 2,5 mln ton za sumę 2,35 mln euro, a owoców odpowiednio 3,3 mln ton za sumę 1,85 mln euro.